Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eclo haalt 4,7 miljoen op om een hightechfabriek van biologische en circulaire paddenstoelensubstraten op te richten

Eclo haalt 4,7 miljoen euro op om begin 2023 een hightechfabriek van 4.200 m2 in Villers-le-Bouillet in de provincie Luik op te richten. Dit moet Eclo positioneren als een belangrijke Europese speler in de exotische paddenstoelensector en tegen 2026 jaarlijks 7.000 ton paddenstoelsubstraten produceren uit gerecycleerd organisch afval. Een inzamelingsactie waaraan Noshaq, Investsud Bois, GoGreen Capital en particuliere investeerders deelnamen.


Het managementteam van Eclo: Thibault Fastenakels (Technical Director), Sylvère Heuzé (Production Director), Quentin Declerck (Marketing Director), Hadrien Velge (CEO).

Eclo, een biologische, circulaire en lokale ambitie
Sinds 2016 werkt Eclo aan de ontwikkeling van recepten waarbij granen kunnen worden vervangen door exotische paddenstoelensubstraten - meestal samengesteld uit een basis van hout, granen, water en mycelium - door organische resten van industriële brouwerijen en bakkerijen. De eerste professionele installaties in de Kelders van Kuregem, in Brussel, leverden belangrijke en bemoedigende resultaten op. Dit gebaseerd op een strategie om grondstoffen te leveren in kortsluiting, vanuit partnerschappen met lokale bedrijven: de Brouwerij Cantillon voor bierbostel (of draf), de Colruyt Group en Bon Pain voor biologisch brood.

In 2021 zullen deze installaties in Anderlecht het mogelijk hebben gemaakt om 330 ton substraten te produceren en 23 ton brouwerijafval en broodresten te recyclen. Een productie die de afsluiting van een serie A-financieringsronde van 4,7 miljoen euro moet versterken waaraan Noshaq, Investsud Bois, GoGreen Capital en particuliere investeerders deelnamen voor de oprichting van een hightechfabriek van 4.200 m2 in Villers-le-Bouillet, in de provincie Luik, aan het begin van 2023.

Het doel van deze fondsenwerving is eveneens om Eclo te positioneren als een Europese leider in paddenstoelensubstraten dankzij een verhoogde productie die de Franse, Nederlandse, Zwitserse en Duitse markten zal bevoorraden, waar de consumptie van exotische paddenstoelen elk jaar groeit.

"De laatste jaren zien we een sterke groei in de vraag naar gourmetpaddenstoelen zoals de shiitake en de eryngii (koningsoesterzwam). De markt heeft vandaag een gebrek aan kwalitatieve substraten en dat creëert terugkerende leveringsproblemen voor de producenten. Met ECLO investeren we al enkele jaren in onderzoek om de opbrengst van onze substraten te verbeteren. Zo goed zelfs dat we vandaag de dag aanzienlijke interesse hebben gewekt van Europese producenten", Hadrien Velge, CEO & oprichter van ECLO.

Een hightechfabriek in de provincie Luik
Vanaf oktober 2022 zal het bedrijf beginnen met het verplaatsen van zijn substraatproductie uit de Kelders de Kuregem naar Villers-le-Bouillet. De verplaatsing van dit deel van de activiteit is te verklaren door een grote behoefte aan productieruimte. Het andere deel van de activiteit, namelijk het oogsten van verse paddenstoelen en de productie van microgroenten en aromatische kruiden, zal blijven plaatsvinden op de stadsboerderij in Brussel.

Na een testfase zal de substratenverkoop aan het begin van de zomer van 2023 kunnen starten. De eerste productiefase zal het mogelijk maken om tot 3.600 ton substraten per jaar te produceren in 2024. Vanaf 2026 zullen tijdens de tweede fase jaarlijks bijna 7.000 ton substraten de fabriek verlaten.

"Noshaq is verheugd om zich bij Eclo aan te sluiten en de vestiging in Luik te ondersteunen, op een site die past bij zijn ambities. Dit is een innovatief en circulair project waarbij industriële organische reststoffen worden teruggewonnen en tegelijkertijd lokale werkgelegenheid wordt gecreëerd. Deze doelstellingen vormen de kern van de ecosysteemstrategie die Noshaq momenteel ontwikkelt in de agrovoedingssector", Alain Balthazart, Invest Manager bij Noshaq.

Aangezien de productie van de substraten zeer gevoelig voor besmettingen is, zal de fabriek uitgerust worden met een hightechproductielijn en geautomatiseerd worden voor de belangrijkste delen. Dit om handelingen te vermijden die het risico op besmettingen van de substraten zouden kunnen verhogen. De fabriek zal eveneens aangedreven worden door

1.500 m2 zonnepanelen. Infrastructuur die tegen 2026 20 extra banen moet opleveren, naast de 12 mensen die momenteel in het Brusselse bedrijf tewerkgesteld zijn.


Foto van de fabriek van 4.200 m2, gelegen te Villers-le-Bouillet, provincie Luik.

Europese leider worden
Exotische paddenstoelensubstraten zijn meestal samengesteld uit een basis van hout, graan, water en mycelium. Deze stoffen worden gemengd en in omstandigheden geplaatst die bevorderlijk zijn voor de ontwikkeling van het mycelium. Na een paar maanden koloniseert het mycelium het substraat volledig, het is dan klaar om zijn paddenstoel te laten groeien.

Het is dit volledig gekoloniseerde substraat dat vanuit de fabriek op de markt zal worden gebracht waar verschillende variëteiten zullen worden geproduceerd, waaronder shiitake, eryngii (koningsoesterzwam), nameko (Japanse bundelzwam), maitake (eikhaas) en pompom (pruikzwam). De ambitie is om Eclo te positioneren als een belangrijke speler op het gebied van paddenstoelensubstraten in Europa. In feite zullen deze substraten bestemd zijn voor de paddenstoelenproducenten van de Belgische, Franse, Nederlandse en Duitse markten.

Een ontwikkeling van de productie in situ gaat gepaard met een versterking van de capaciteit van Eclo om organische resten te recycleren, d.w.z. 7.000 ton substraten voor 700 ton gerecycleerde bostel of broodresten vanaf 2026.

  • Jaarlijks gerecycleerde bierbostel en broodresten: 360 ton tijdens fase 1 (2024) en 700 ton tijdens fase 2 (2026).
  • Jaarlijks gerecycleerd houtzaagsel (resten van zagerijen): 960 ton tijdens fase 1 (2024) en 1680 ton tijdens fase 2 (2026).

Vooruitzichten waarvoor de onderneming, naast de bestaande partners, haar bevoorrading van biologisch bierbostel en biologische broodresten wil aanvullen en waarvoor de komst van het fonds Investsud Bois het mogelijk zal maken de bevoorrading van Belgisch zaagsel te versterken. Het mycelium blijft afkomstig van het Gentse bedrijf Mycelia, de historische partner van Eclo.

"We werden overtuigd door de visie, het dynamisme en het professionalisme van een team van zeer complementaire talenten. We zijn verheugd deel uit te maken van dit geweldige project dat een meerwaarde biedt aan de gerelateerde producten van onze Waalse zagerijen", Gilles Koestel, Operations Manager bij Investsud Bois.


Marktklare shiitakesubstraten

Voor meer informatie:
Eclo
Ropsy Chaudronstraat 24
1070 Anderlecht, België
+32 496 20 38 46
[email protected] 
www.eclo.farm.nl 

Publicatiedatum: