Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Leerzame handelsmissie bio-ondernemers naar Oostenrijk

"Mooie inzichten gekregen over het Oostenrijkse biosucces"

Op 27 en 28 juni organiseerde BioNederland samen met de Landbouwraad van de Nederlandse Ambassade en Export Partner, een studiereis naar Oostenrijk voor tien Nederlandse bio-ondernemers. Tijdens de tweedaagse missie leerden de ondernemers meer over de indrukwekkende groei van de biologische sector, de actuele trends en de samenwerking tussen de sector, de overheid en de supermarkten.  Daarnaast, tijdens gesprekken met retail en ketenpartijen kregen de delegatieleden informatie over de succesvolle bio concepten “Ja Natürlich” van Bila en “Zurück zum Urspung” van Hofer (Aldi).

Oostenrijk
Oostenrijk is met ruim 26 procent biologische landbouwgrond en een aandeel van 22,8 procent biologische bedrijven marktleider van Europa in biologische productie. Het marktaandeel biologisch ligt in Oostenrijk op 11,3% en is nog altijd groeiende. 81% van de verkoop van bio producten loopt via de retail waar Billa, Spar en Hofer de belangrijkste spelers zijn.

Delegatie
De Nederlandse delegatie bestond uit Jan Groen (Green Organics, BioNederland) Ton Slootman (Green Organics) Natalie Oudenhoven (BioNederland), Boudewijn van der Kroft (Terrasana) Erika Vermijs en Jurgen Meijer(DO-IT) Joachim Nieuwhoff (Hak), Henk Offringa (Ministerie van LNV), Ulienke Bruinsma (Export Partner) en Michaël Wilde (Bionext).

Programma
De eerste dag stond in het teken van beleid. Op het kantoor van het ministerie van Landbouw spraken de leden van de delegatie uitgebreid met een aantal sleutelspelers uit de Oostenrijkse biologische sector waaronder vertegenwoordigers van de rijksoverheid, de vereniging van biologische boeren (Bio Austria), het communicatiebureau voor agrarische producten (AMA) en de Oostenrijkse Handelskamer.

Dag twee stond in het teken van keten. De eerste afspraak was op het hoofdkantoor van Billa waar Nina Horvarth over het succesverhaal achter het merk “Ja Natürlich”. Vervolgens werd er volop inspiratie opgedaan in de mooie Billa Plus winkel. Daarna reisde het gezelschap door naar het boerenbedrijf Prentlhof van Markus Sandbichler. Deze moderne biologische akkerbouwer vertelde over verschillende initiatieven rondom de korte keten en verbinding met de lokale bewoners. Na een korte lunch bezocht de groep Pures Biogemüse in Oberweiden om meer te horen over het concept “Zurück zum Ursprung”.  De dag werd afgesloten met een interessante rondleiding en een lekkere biologische maaltijd bij Adamah Biohof, een van de grootste leveranciers van biologische pakketten.

Volgens Michaël Wilde was het in alle opzichten een zeer geslaagde reis: “Het afgelopen jaar hebben wij ons, mede door de door BioNederland geïnitieerde handelsmissies, verdiept in de biologische succesverhalen van Frankrijk, Wallonië, Luxemburg, Denemarken en Oostenrijk met als doel om de relevante leerpunten te gebruiken om onze sector in Nederland verder te ontwikkelen.

Wat glashelder is, is dat je alleen maar succesvol kan zijn door een lange en goede samenwerking tussen de overheid, de keten (met de retail voorop) en de coördinerende ketenorganisatie. Wij hebben heel veel geleerd van elkaar maar vooral van onze vrienden in Oostenrijk!”

Voor meer informatie:
BioNederland
Nieuwe Kazernelaan 2 D42
6711 JC Ede 
030 - 233 99 70
[email protected]
www.bionederland.nl 

Publicatiedatum: