Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
GroentenFruit Huis:

"Btw-verlaging op groenten en fruit mooi vooruitzicht, maar mag sneller"

Deze week verscheen er een Kamerbrief waarin het kabinet aangeeft te streven naar een btw-verlaging naar 0%, op groenten en fruit per 2024. Vooraf vindt een onderzoek plaats waarbij de definitie afbakening van groenten en fruit moet worden vastgesteld.

GroentenFruit Huis is blij dat het kabinet opnieuw aangeeft over te gaan op een daadwerkelijke btw-verlaging op groenten en fruit, maar had graag meer snelheid gezien in de uitvoer van dit proces, zo schrijven ze. "De consumptie van groenten en fruit blijft ver achter bij de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Vooral de doelgroep met een laag sociaal economische positie, consumeert te weinig groenten en fruit terwijl groenten en fruit een belangrijk onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon. Door de invoering van een 0%-btw tarief op groenten en fruit wordt de gezondere keuze een makkelijkere keuze."

Definitie
Belangrijkste discussie blijft bestaan rondom de definitie van groenten en fruit. In de Kamerbrief staat echter een duidelijke definitie genoemd: "Dit betreft in ieder geval onbewerkte verse groente en diepvriesgroente zonder toegevoegd zout en/of suiker en onbewerkt fruit, vers en diepvries. Daarnaast kunnen bewerkte groente en fruit zonder toegevoegd suiker en/of zout binnen de afbakening vallen."

GroentenFruit Huis dringt aan op een snelle invoering van een 0%-btw tarief op basis van de bovenstaande productdefinitie.

Effectief 
Sinds de verhoging van het laag btw-tarief van 6% naar 9% in 2019, pleit GroentenFruit Huis bij de overheid voor een btw-verlaging op groenten en fruit. "Met de komst van het nieuwe kabinet en ook deze Kamerbrief lijkt dit nu effectief te worden."

Bron: GroentenFruit Huis

Publicatiedatum: