Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dylan van Raaij, Yex:

"Verlate start Zuid-Afrikaans sharonfruit maakt marktsituatie uitdagend"

Tholen - Bij Yex is het Zuid-Afrikaanse sharonfruitseizoen in volle gang. "Sharonfruit is nog een echt seizoensproduct. Vooral in de vroege zomermaanden vanuit Zuid-Afrika en vanaf augustus tot en met het einde van het jaar met het Spaanse seizoen is het voor ons een groot product", vertelt product manager Dylan van Raaij.

Sharonfruit is vernoemd naar de Sharonvlakte in Israël. Het sharonfruit groeit aan 15 meter hoge bomen en wordt hoofdzakelijk in de riviervallei geteeld. Volgens de product manager worden er in de veredeling veel inspanningen verricht om een hogere opbrengst per hectare te genereren, met resistentere rassen tegen ziekten en plagen te komen en om het brixgehalte verder omhoog te krijgen.

"Het Zuid-Afrika seizoen is later aangevangen, waardoor we een aantal afzetweken (vanaf half mei) gemist hebben. Helaas is er nu door de vertraging veel Europees steenfruit in de markt, waar de retail nu haar voorkeur aan geeft in de promoties. Bij promo’s met sharonfruit die wel doorgaan, zien we dat de prognose niet altijd gehaald wordt. Dit resulteert in lage vraag", vertelt de product manager.

Sharonfruit een populair artikel bij de Europese consument. De klanten van Yex zitten vooral in Noord-, Midden- en Oost-Europa. Wij sourcen sharonfruit in Zuid-Afrika, Spanje en Israël. In het Spanje seizoen hebben we ook bio-sharonfruit beschikbaar, maar in het Zuid Afrika-seizoen is dit niet het geval. We onderscheiden sharonfruit ook van de kaki's. Dat is een totaal ander artikel en die verhandelen we zelf niet."

Volgens Dylan zijn de mogelijkheden met sharonfruit groot. "Sharonfruit kan zo uit de hand gegeten worden en hoeft niet geschild te worden. Je kunt het fruit gebruiken in voor- en hoofdgerechten en desserts, dus de toepassingen zijn eindeloos. Ook qua verpakkingen kunnen we nagenoeg aan alle klantenwensen voldoen. Laatst hebben we een flowpack verpakking ontworpen in ons Discovered consumentenmerk."

Voor meer informatie
Dylan van Raaij
Yex
T: +31 174 47 9168 ]
[email protected]
www.yex.nl