Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bologna, 8-11 september

Presentatie van Sana 2022, de bio-beurs in Italië

Sana 2022, de beurs voor biologische en natuurlijke producten, zal doorgaan in BolognaFiere van donderdag 8 tot en met zondag 11 september. De beurs legt resoluut weer de focus op B2B en wordt steeds internationaler. De toekomst van de hele sector van biologische en natuurlijke producten wordt er getekend. Het evenement werd op 5 juli op een persconferentie gepresenteerd, waar ook de meest recente gegevens over de impact van de inflatie op de consumptie van biologische producten werd meegegeven door adviesbureau Nomisma.

Op de beurs zullen kopers uit meer dan 40 landen over de hele wereld aanwezig zijn, met een grote vertegenwoordiging van supermarktketens, verdelers en belangrijke bio-bedrijven uit Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Roemenië, Servië, Slovenië, Spanje en Zweden voor Europa, uit de Verenigde Staten en Canada voor Noord-Amerika, uit Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten voor het Midden-Oosten en uit Korea en Indonesië voor Azië.

In zijn 34e editie keert de beurs terug naar voorpandemische dimensies. Het zal plaatsvinden in 6 paviljoens en er zijn 3 aandachtsgebieden: Food, met een compleet overzicht van biologische en natuurlijke voeding, inclusief nieuwe trends, innovaties en onderzoek naar een biologische, gezonde en eerlijke voeding; Care & Beauty, waar bedrijven zullen aanwezig zijn die cosmetica, natuurlijke en biologische lichaamsverzorgingsproducten, supplementen en geneeskrachtige kruiden produceren en distribueren; Green Lifestyle, met een voorstel van producten en oplossingen ontworpen voor de consument die een ecologische, duurzame en maatschappelijk verantwoorde levensstijl nastreeft.

Onder de aandachtspunten van Sana 2022 behoort de Algemene Toestand van de Biologische Sector met Rivoluzione Bio in zijn vierde editie: twee dagen debat tussen instellingen, experts en spelers in de toeleveringsketen, met een vergelijking over de nieuwe wet over biologische producten en over de meest recente marktgegevens. De Algemene Toestand van de Biologische Sector wordt gepromoot door beursorganisator BolognaFiere, in samenwerking met de verenigingen AssoBio en FederBio, als onderdeel van het Being Organic in EU-project dat wordt beheerd door FederBio in samenwerking met Naturland DE en medegefinancierd wordt door de EU onder Verordening 1144/2014. Het debat wordt georganiseerd in samenwerking met Nomisma.

Uit de cijfers blijkt alvast de leidende rol van Italië in de bio-sector en de daling van de biologische consumptie na een eerdere groei tijdens de pandemie. Italië neemt met meer dan 2 miljoen hectare een leidende rol op zich in de biologische sector. Het heeft het hoogste percentage biologisch areaal ten opzichte van het totale landbouwareaal, namelijk 16%, tegenover 10% in Duitsland en Spanje, en 9% in Frankrijk. In de EU legt Italië ook de beste cijfers voor qua aantal biologische producenten.

"In 2021 bereikte de afzet van biologische voeding op de binnenlandse markt € 4,6 miljard en vertegenwoordigde het 3% van de wereldwijde biologische detailhandelverkoop", zei Silvia Zucconi (zie onderstaande foto), manager marktinformatie bij Nomisma. "Dit record is het resultaat van een lange periode van constante groei en de extra versnelling tijdens de lockdowns, toen mensen de noodzaak inzagen om beter voor hun gezondheid te zorgen door gezonder te eten."

Van 2008 tot vandaag is de Italiaanse biologische markt met 233% gegroeid, maar ook de export is toegenomen. In 2021 bereikte de afzet van Italiaanse biologische voedingsproducten op de internationale markt € 2,9 miljard (+671% in vergelijking met 2008).

Na een schitterende periode van twee jaar (2020-2021), waarin de bio-markt "geprofiteerd" heeft van de gevolgen van de pandemie, begon in 2022 een context van instabiliteit met het Russisch-Oekraïense conflict en een inflatiescenario met stijgende energie- en grondstofkosten. Dat heeft het consumptiegedrag van de Italianen gewijzigd.

"Er is een lichte daling van de waarde van de biologische afzet in de Italiaanse retail waar te nemen (-0,5% in het afgelopen jaar), een trend die ook in andere Europese landen te zien is, met name in Frankrijk", benadrukte Zucconi.

SanaTech 2022: een ruimte gewijd aan bedrijven en ondernemers
Van 8 tot en met 11 september keert SanaTech terug naar het beurscentrum van Bologna als een ruimte gewijd aan agrarische ondernemers, want tijdens het evenement krijgen zij een belangrijke kans om hun innovaties te presenteren, nieuwe partnerschappen aan te gaan en op de hoogte te blijven van de laatste trends binnen de toeleveringsketen. Dit alles in een bevoorrechte context die de mogelijkheden voor netwerken en diepgaande analyse vergroot. Het is een unieke ‘smart’ ruimte in Europa waar agrarische ondernemers, op alle niveaus en van elke sector van de toeleveringsketen, gemakkelijk kunnen matchen, informatie en meningen kunnen uitwisselen en advies kunnen vinden dat is aangepast aan hun specifieke behoeften.

Dit jaar zal SanaTech ruimschoots aandacht besteden aan de nieuwe duurzaamheidsvraagstukken, zoals waterbeheer (waterzuivering, irrigatie, afvalbeheer, filtratiebeheer) en energie-efficiëntie. Er zal ook een ruimte zijn gewijd aan precisieteelt en technische middelen, waaronder robotica, dat in toenemende mate aanwezig is in de biologische tuinbouw. Maar ook de productieketens van biologische voeding en dranken komen aan bod: van zaad tot teeltpraktijken, biologische en digitale technologieën, procesinnovatie, systemen voor hygiëne, biologische plaagbestrijding en onkruidverdelging, hulpproducten, duurzame etiketteringssystemen, landelijke zaadnetwerken, biomassa, het recyclen van hulpbronnen en nog veel meer.

Voor meer informatie: www.sana.it / www.sana-tech.it