Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veel vraag naar biologische courgettebloemen in Italië

Fioretta is verfrissend, goed verteerbaar en rijk aan vitamines (A, B1, B2, B3, B9 en C), mineralen en andere voedingselementen zoals ijzer, calcium, fosfor, magnesium en kalium. Deze mannelijke bloemen van de courgetteplant doen het niet slecht op de Italiaanse markt en telers kunnen er goed hun brood mee verdienen, ook al omdat de teeltkosten niet hoog liggen. Toch is en blijft het een nicheproduct.

We spraken erover met Luciana Digno van Real Frutta Digno, een bedrijf met een areaal van ongeveer 1 hectare gewijd aan biologische Fioretta in de Zuid-Italiaanse provincie Matera.

"Het is een van onze topartikelen en elk jaar hebben we een goede oogst die ons geen windeieren legt. Met deze eetbare bloemen zijn we sinds 26 april op de markt en we denken dat we tot eind september door kunnen gaan. Ook al is de marktprijs niet meteen laag, de bestellingen nemen voortdurend toe. De groothandelsprijzen schommelden aanvankelijk tussen 14 en 16 euro per kilo en ook nu nog gaan ze niet onder de 5-6 euro. Elke dag verzamelen we ongeveer 200 kg bloemen die we naar een aantal markten in Zuid-Italië zenden. We gebruiken twee verpakkingen: 4 kilo dozen van 30x40 cm en plastic bakjes van 100 g voor klanten die de voorkeur geven aan kant-en-klare verpakkingen."

"De oogst vindt plaats van 05:30 tot 08:00 uur. De bloemen worden meteen verneveld met water, bedekt met een vochtige doek en vervolgens in een koelcel geplaatst met een temperatuur van 2-3°C vooraleer ze naar de bestemming vertrekken. De courgette is een eenhuizige soort. Dat betekent dat eenzelfde plant zowel vrouwelijke bloemen (die de vrucht zullen voortbrengen) als mannelijke bloemen heeft. Fioretta of de mannelijke bloem wordt in de keuken gebruikt voor de bereiding van verschillende gerechten. Een ander product dat het goed doet is courgettefleur, de vrouwelijke bloem met een vruchtje eraan."

"We waren een beetje sceptisch over het huidige seizoen, juist omdat we bang waren voor de inflatie en dus voor de spaarneiging van de consument. Toch kunnen we in deze eerste maanden van afzet meer dan tevreden zijn, zozeer zelfs dat we hebben besloten het gewas ook in de buitenteelt aan te planten en zo de oogstkalender te verlengen."

Voor meer informatie:
Real Frutta Digno - Azienda Agricola 
C.da Marone, 120
75028 Tursi (MT) - Italië
Tel: +39 339 8007497
[email protected]

Publicatiedatum: