Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Extra meelworm op Europees menu, Nederlandse insectenteler ziet groeikansen in Europa

Het voorlopige groene licht dat de EFSA maandag 4 juli gaf voor meelwormen voor menselijke consumptie, voor de Alphitobius diaperinus, is een verdere stap richting een grotere consumptie van insecteneiwitten die goed zijn voor de gezondheid en het milieu. Dat stelt insectenteler Ÿnsect. In Nederland teelt dit bedrijf al insecten met behulp van tuinbouwtechnieken. Commercialisering van de insectenproducten van het bedrijf kan nu sneller op de Europese markt. 

47% van de Nederlanders is bereid om voedingsmiddelen te eten op basis van insecteneiwitten 
De gezondheidscrisis heeft de Nederlanders doen nadenken over hoe en wat ze eten: iets meer dan een derde (33%) zegt dat de pandemie hun voedingsgewoonten niet heeft veranderd. Bijna de helft van de Nederlanders (47%) zegt dat ze gezonder (40%) of veel gezonder (7%) zijn gaan eten. En 48% zegt dat ze voortaan een milieuvriendelijker eetpatroon volgen. Dit blijkt uit een recent onderzoek uitgevoerd door One Poll.

Ÿnsect peilde naar de perceptie van Nederlanders omtrent voedingsproducten op basis van insecten. Een duidelijke conclusie: Nederlanders staan erg open voor het idee om meer insecten te eten. 1 op 5 Nederlanders (21%) heeft reeds insecten gegeten of voedingsmiddelen op basis van insecten. Bij jonge mannen wordt dit aandeel bijna 1 op 3 (30% van mannen tussen 18 en 24 jaar). De meesten van hen hebben reeds insecten gegeten, meestal tijdens een vakantie in Thailand, China, Japan of Mexico waar het eten van insecten heel gewoon is. Van hen die al insecten gegeten hebben, zegt 33% dat ze ervan hebben genoten en dit opnieuw willen doen. 

Wanneer de voordelen op het vlak van milieu, gezondheid en voedingswaarden worden uitgelegd, zegt 47% van de Nederlanders dat ze bereid zijn om voedingsproducten te eten op basis van insecteneiwitten. Vooral mannen zijn gemotiveerd: 52% zegt te willen overstappen naar voedingsmiddelen op basis van insecten.

Nederlanders willen meer voedingsproducten op basis van insecten
Nederlanders zijn grote voorstanders van de ontwikkeling van voedingsmiddelen gebaseerd op insecteneiwitten. 53% van de respondenten vindt zelfs dat de overheid voedingsproducten op basis van insecten moet opnemen in hun gezondheids- en voedingsadviezen.

Bovendien vindt 80% van de Nederlandse respondenten dat voedingsproducenten meer insecteneiwitten in hun producten zouden moeten verwerken. Wel stelt 51% van de respondenten als voorwaarde dat dit duidelijk op de verpakking moet staan. Opnieuw zijn mannen het meest enthousiast (84% van de mannen).

Vertical farm
De aankondiging van de EFSA betekent dat de Alphitobius diaperinus het vierde insect wordt dat van de European Food Safety Authority een positieve beoordeling krijgt voor menselijke consumptie.

In de ‘vertical farm’ van Ÿnsect Nederland (Ermelo) wordt deze meelwormsoort reeds gekweekt en verwerkt, waardoor Ÿnsect klaar is om de commercialisering van haar producten te versnellen op nieuwe Europese markten.

Op sommige Europese markten zijn de insecteneiwitten van Ÿnsect reeds aanwezig in hamburgers (Zirp), graanrepen (Isaac, Zirp) en eitwitdranken (Flin, Isaac, Becrit, Row).

"Eiwitten die beter zijn voor mens en planeet"
De voordelen van voedingsmiddelen op basis van insecteneiwitten zijn talrijk, zoals Antoine Hubert, CEO en mede-oprichter van Ÿnsect zegt: "Ons bedrijf is ontstaan uit de wil om de klimaatverandering tegen te gaan met concrete oplossingen. Insecteneiwitten, die gemakkelijk in poedervorm in tal van producten kunnen verwerkt worden, zijn gezonder dan plantaardige eiwitten en milieuvriendelijker dan dierlijke eiwitten.”

“De recente beoordeling door de EFSA dat Alphitobius diaperinus veilig zijn voor menselijke consumptie is een belangrijke stap voorwaarts voor de expansie van ons bedrijf”, vertelt Antoine Hubert, CEO en medeoprichter van Ÿnsect. “Meelwormeiwit biedt het beste van twee werelden. Het is even voedzaam als dierlijk eiwit, maar met een veel geringere impact op het milieu en sinds een paar jaar ook veel gemakkelijker beschikbaar. Met het oog op het laatste IPCC-rapport en de urgentie om wereldwijd in te grijpen, zullen insecten ongetwijfeld een van de oplossingen zijn om de klimaatdoelstellingen van Parijs te behalen. Een recente studie door de Universiteit van Helsinki toonde aan dat wanneer er overgestapt wordt van een dieet rijk aan vlees en zuivelproducten, naar een voedingspatroon met daarin veel ‘nieuwe’ voedingsmiddelen zoals algen, insecten, kweekvlees en mycoproteïnen, de impact van de voedselproductie op het milieu met meer dan 80% kan verlaagd worden.”

Ÿnsect liet OnePoll de peiling houden van 1 tot 7 april bij een representatieve groep van 2017 Nederlandse volwassenen.

Voor meer informatie:
Ÿnsect
www.ynsect.com 

Publicatiedatum: