Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

FiBL presenteert haar nieuwe campus

Op 23 juni opende de FiBL voor het eerst in vier jaar haar deuren voor het grote publiek, en wel gedurende drie dagen. Aan de ene kant presenteerde het instituut zijn nieuwe campus. In de afgelopen jaren is de campus uitgebreid met een nieuwe onderzoekskas en laboratoriumgebouw, een nieuwe, diervriendelijke onderzoekslocatie gebouwd volgens de huidige normen en, het meest recent, een nieuw conferentiegebouw met restaurant en een nieuw kantoorgebouw. De nieuwste gebouwen konden in december 2021 in gebruik worden genomen en werden nu plechtig ingewijd.

Op de open dag (26 juni 2022) heeft de FiBL haar nieuwe campus en de activiteiten van het instituut aan het grote publiek voorgesteld. (Foto: FiBL, Thomas Alföldi)

Terwijl genodigden uit de politiek en partnerorganisaties op donderdagavond een officiële openingsceremonie bijwoonden, stond de vrijdag in het teken van het allereerste FiBL connect-evenement. Tot slot nodigde de FiBL op zondag het grote publiek uit om de FiBL Campus te verkennen.

Officiële opening
Op donderdag 23 juni 2022 verwelkomde de FiBL ongeveer 100 genodigden op de openingsceremonie van de nieuwe gebouwen. Als hoofdspreker viel voorzitter Irène Kälin van de Nationale Raad FiBL de eer te beurt. In haar toespraak legde Kälin, die uit het kanton Aargau komt, de nadruk op het belang van het instituut voor de landbouw en wees zij erop dat biologische landbouw letterlijk op ieders lippen ligt, en terecht, want deze vorm van teelt is minder schadelijk voor de planeet en stelt ons in staat gezond te eten. Naast Kälin brachten ook Martin Ott, voorzitter van de Raad van de Stichting FiBL, Christian Hofer, directeur van FOAG en Bernard Lehmann, voorzitter van het deskundigenpanel voor voedselzekerheid van de VN en Raadslid van de Stichting FiBL, met hun begroetingen de nationale en internationale relevantie van FiBL in de juiste context.

Daarnaast presenteerde de FiBL tijdens de ceremonie vijf van haar vele lopende projecten, waaruit de interdisciplinariteit en veelzijdigheid van het instituut blijkt. Tegelijkertijd werd het podium geboden aan tien jonge onderzoekers om hun projecten op deze gebieden voor te stellen. Daarnaast gaf Knut Schmidtke, FiBL-directeur voor Onderzoek, Extensie en Innovatie, boeiende inzichten in de activiteiten van de FiBL en waagde hij aan het eind van het evenement een blik op de toekomst van de onderzoeks- en adviesdiensten van de FiBL.

FiBL connect
Met FiBL connect bood FiBL op vrijdag 24 juni 2022 voor het eerst een veelbelovende praktijkdag aan. FiBL connect was gericht op landbouwers en actieve en toekomstige adviseurs en onderzoekers op het gebied van landbouw of voeding. Ongeveer 150 deelnemers konden genieten van een gevarieerd dagprogramma met talrijke minipodia, lezingen, technische excursies en rondleidingen over diverse onderwerpen in verband met biologische landbouw. Zo werd ingegaan op het belang van klimaatverandering voor de biologische landbouw en op het verband tussen veehouderij en klimaatneutraliteit, en werden de boomgaard en het laboratorium voor parasitologie tijdens rondleidingen nader gepresenteerd.

Open dag
Op zondag 26 juni 2022 verwelkomde de FiBL het grote publiek op haar Open Dag. De FiBL Campus vulde zich vanaf 10.00 uur snel met leven en de talrijke stands, thematische rondleidingen en paneldiscussies werden goed bezocht. De bezoekers waren net zo divers als het werk van de FiBL: van boeren met hun eigen bedrijf uit naburige kantons tot studenten uit Ticino, leden van een wijnbouwvereniging, wetenschappers uit Duitsland en geïnteresseerde politici en gezinnen uit de regio.

De ongeveer 3 000 bezoekers werden door het FiBL-personeel meegenomen op een reis in de wereld van de biologische landbouw en kregen een gevarieerde dag om nieuwe dingen te leren, te genieten van de lekkerste biologische voedingsmiddelen en te proberen zaadbolletjes te maken of kunstmatige uiers van koeien te melken. De FiBL Open Dag had dus voor iedereen - jong en oud - iets te bieden.

Voor meer informatie: www.fibl.org 

Publicatiedatum: