Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer biologische bananen in VS beschikbaar

De aanvoer van biologische bananen in de Verenigde Staten is groter dan vorig jaar omtrent dezelfde periode.

"Vorig jaar werden de teeltgebieden getroffen door een verwoestende storm. Gelukkig is de natuur dit jaar tot nu toe aardig geweest en is de oogst veel beter dan vorig jaar rond deze tijd", zegt Mayra Velazquez de León, voorzitster en CEO van Organics Unlimited uit San Diego, Californië. Ze voegt eraan toe dat het zomerweer ideaal is voor de bananenteelt op de plantages in Colima, Mexico, en dat alle kleinschalige telers van het netwerk van het bedrijf allemaal een sterke aanvoer hebben dit seizoen.

Ook in Ecuador teelt Organics Unlimited biologische Cavendish-bananen om jaarrond aanbod te kunnen garanderen. Verder komen er ook biologische bananen op de Amerikaanse markt vanuit Peru en Colombia.

De aanhoudend goede vraag naar biologische bananen zorgt ervoor dat de telers afzetmogelijkheden hebben voor hun aanbod. "Het bio-segment vertoont geen tekenen van verzwakking", zegt Velazquez de León. "De consument van vandaag zoekt gezonde producten met een positief sociaal verhaal. We voorzien dat de vraag naar biologisch blijft stijgen, waarbij maatschappelijk verantwoorde merken die aan de consument kunnen aantonen dat ze een positieve impact hebben een streepje voor hebben."

Mayra Velazquez de León zegt dat de vraag naar biologische bananen geen tekenen van verzwakking vertoont.

Hogere prijzen op de spotmarkt 
Terwijl de contractteelt van Organics Unlimited de aanvoer en prijzen voor retailers betrouwbaar houdt en de telers stabiliteit garandeert in een fluctuerende markt, is de spotprijs momenteel hoger dan verwacht nu de zomer aanbreekt. "Normaal gesproken zien we het aanbod tijdens deze maanden omhoogschieten, maar met de stijging van de kosten voor alle grondstoffen, van meststoffen tot verpakking, als gevolg van de crisis in de toeleveringsketen, zien we de jaarlijkse prijsdaling niet opduiken, althans nu nog niet", zegt Velazquez de León.

Deze kostenuitdagingen zijn inderdaad nog niet van de baan voor de biologische bananensector, met name waar telers en verladers veel van de hogere kosten op zich nemen. "De grotere teeltbedrijven bewegen zich niet echt op dat vlak. Het is niet verwonderlijk dat het de onafhankelijke, waardegedreven groothandelaren en retailers zijn die het voortouw nemen", zegt Velazquez de León. "We hebben verschillende onafhankelijke retailpartners die bezig zijn om het verhaal aan de consument te vertellen en zo de verkoopprijs verhogen zonder dat vraag naar bananen daaronder lijdt. Dat stemt ons optimistisch."

De productiekosten blijven volgens Velazquez de León anderzijds nog altijd stijgen als gevolg van het doorsijpelen van logistieke problemen in de materiaalkosten. Het is een probleem dat sinds medio 2021 alle spelers in de toeleveringsketen treft, maar misschien een nog grotere impact heeft op de bananenhandel, want die werkt met lage winstmarges.

"We weten niet waar de huidige internationale onrust en inflatie naartoe zal leiden, maar we gebruiken onze ervaring van vorig jaar om kansen te identificeren en zo efficiënt mogelijk te werk te gaan, want we willen onze klanten zo goed mogelijk van dienst zijn in de komende jaren", zegt ze. "De dramatisch hogere kosten voor meststoffen en verpakkingsmaterialen beïnvloeden natuurlijk de verkoopprijs van biologische bananen."

Voor meer informatie:
Patrick Pierce
Organics Unlimited
Tel: +1 (619) 807 0850 (VS)
[email protected]   
www.organicsunlimited.com     

Publicatiedatum: