Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De Franse Rekenkamer in rapport:

"Het beleid ter ondersteuning van de biologische landbouw in Frankrijk blijft ontoereikend"

In de afgelopen tien jaar heeft de biologische landbouw in Frankrijk een schaalvergroting ondergaan: het aandeel waarop biologische landbouw wordt toegepast, uitgedrukt in arealen is tussen 2010 en 2021 gestegen van 3% naar 10% en de consumptie van biologische producten is in diezelfde periode met factor 3,5 vermenigvuldigd.

Huidige situatie
Op dit moment is 19% van de boeren biologisch. In het recentelijk gepubliceerde verslag benadrukt de Rekenkamer, na een gedetailleerd onderzoek van de beschikbare wetenschappelijke literatuur, de voordelen van de biologische landbouw en dan met name op het gebied van gezondheid en milieu, en merkt deze op dat de ontwikkeling van de biologische landbouw de beste manier is om de overgang naar een milieuvriendelijkere landbouw tot een succes te maken en conventionele landbouwbedrijven te motiveren milieuvriendelijkere werkwijzen toe te passen. Het beleid ter ondersteuning van de biologische landbouw blijft echter ontoereikend: sinds 2010 is het met de opeenvolgende actieprogramma's niet gelukt om de doelen te halen om tegen 2022 15% van de landbouwgrond te transformeren naar biologische grond en 20% van de levensmiddelen in de openbare kantines op biologische wijze te telen.

Een steunbeleid waarmee het niet lukt de gestelde doelen te behalen
De Franse Rekenkamer stelt vast dat het optreden van het ministerie van Landbouw en Voedselsoevereiniteit op alle gebieden niet beantwoordt aan de geformuleerde ambities. De Rekenkamer wijst de Franse overheid bovendien op het gebrek aan communicatie ten aanzien van de gunstige effecten van biologische voeding, en vooral voor de onleesbaarheid van de etiketten, die ertoe zullen hebben bijgedragen dat er in 2021 minder biologische voedingsmiddelen zullen zijn gekocht, gezien de toenemende concurrentie van minder veeleisende 'groene' etiketten als het HEV-etiket.

De Rekenkamer doet 12 aanbevelingen
Om de nieuw gestelde doelen van Frankrijk (18% van de landbouwgrond moet biologisch zijn tegen 2027) en die van de Europese Unie (25% van de landbouwgrond moet biologisch zijn tegen 2030) te helpen verwezenlijken, doet de Rekenkamer 12 aanbevelingen, verdeeld in 3 categorieën:

  1. De voordelen met betrekking tot de milieu- en gezondheidseffecten van de biologische landbouw naar consumenten verduidelijken;
  2. De overheidssteun voor de biologische landbouw heroriënteren en vergroten;
  3. De waardecreatie in de biologische landbouw en de biologische voedingssector stimuleren.

Het rapport is hier te vinden.

Bron: ccomptes.fr

Publicatiedatum: