Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Zelfs Argentijnen investeren in Spanje in biologische blauwe bessenteelt"

Nu het blauwe bessenseizoen in Huelva op z’n einde loopt, neemt de teelt in het noorden van Spanje langzaam het stokje over. "Bij Campoberry oogsten we onze biologische blauwe bessen nu al een paar weken. Onze start overlapt met het einde van het seizoen in Huelva en we zullen tot half november fruit beschikbaar hebben", zegt Eduardo López van het Cantabrische bedrijf.


Eduardo López en Juan Rueda

Dit brede productievenster in het noorden van Spanje is mogelijk dankzij de teelt op verschillende hoogten. "Voor elke 100 meter hoger moet je rekenen op een vertraging van de rijping met gemiddeld 4 dagen. Zo begint de pluk bij telers in het Asturische Cangas de Narcea, op 1000 meter hoogte, ongeveer 40 dagen later dan de oogst op percelen op zeeniveau. Dit stelt ons in staat om het hele seizoen continu fruit te hebben, want ook op de verschillende hoogtes werken we met verschillende rassen, van vroege tot late."

"Onze oogst valt samen met het seizoen in de rest van Europa. Ondanks het feit dat de pluk daar plaatsvindt in een zeer korte periode, voornamelijk tussen 25 juli en 15 augustus, heeft die overlap een directe impact op de verkoop in ons piekseizoen. Maar onze extra late blauwe bessen komen op de markt wanneer er van de andere Europese teeltgebieden geen product meer voorhanden is", zegt Eduardo.  (Foto: vers geoogste blauwe bessen).

Campoberry is een van de bedrijven die het Spaanse seizoen afsluiten. Dan is het weer wachten op de eerste blauwe bessen uit Huelva. Maar het gat in het Spaanse aanbod op de Europese markt wordt wel steeds kleiner. "Wie eind november biologische blauwe bessen wil hebben, moet die van overzee halen. Daar moet wel de volgende kanttekening bij worden gemaakt: er bestaat een verschil in fytosanitaire eisen voor de biologische teelt tussen overzeese producties en die van de EU. Bovendien zijn er klanten die fruit dat van 10.000 km ver komt niet als biologisch beschouwen. Zo hebben we klanten in Frankrijk die in november stoppen met de verkoop van blauwe bessen en liever geen fruit meer aanbieden totdat de biologische oogst in Huelva weer begint", vertelt Eduardo López.


Blauwe bessenbloesems op een perceel van Campoberry

De zorg van Campoberry voor het milieu en het biologische karakter van de teelt wordt gewaardeerd door klanten in heel Europa. Het bedrijft oogst ongeveer 300.000 kilo biologische blauwe bessen per seizoen. "We zenden onze biologische blauwe bessen naar Centraal-Europa, voornamelijk naar Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, maar ook naar Scandinavië, en we zetten steeds meer volumes af in Spanje zelf, waar de consumptie van blauwe bessen exponentieel stijgt. Vroeger exporteerden we 95% van onze opbrengst, nu is de verhouding export/binnenlandse afzet 50-50. De uitgaven voor biologische producten in Spanje is de laatste jaren met 7% per jaar gestegen."

"Dit jaar gaan we ook een partij biologische blauwe bessen naar Shanghai zenden voor een Chinese klant die ons fruit wil proberen. Daarnaast exporteren we wat conventionele volumes naar Arabische landen en bereiden we ons nu voor om een zending naar Singapore te organiseren."

Blauwe bessen met de smaak van Cantabrië
Campoberry is gevestigd in Güemes, een klein Cantabrisch dorp in een vallei op slechts 3 km van de Cantabrische Zee. Van daaruit reisde Eduardo López zo'n 15 jaar geleden zuidwaarts naar de provincie Huelva om met eigen ogen te zien hoe blauwe bessen werden geteeld. Hij was er immers van overtuigd dat dit fruit goed zou gedijen op de vruchtbare gronden van zijn regio, die traditioneel als grasland dienen.


Een perceel van Campoberry in Güemes

Tegenwoordig is het bedrijf dat Eduardo als pionier en autodidact in Cantabrië heeft opgericht, uitgegroeid tot een van de grootste blauwe bessenbedrijven in Noord-Spanje.

"Naast eigen teelt geven we ook advies aan andere telers over de aanleg van nieuwe percelen en over teeltmethoden. We hebben ondertussen al geholpen bij het opstarten van 160 hectare blauwe bessenpercelen in Cantabrië, Asturië, Galicië en Baskenland. Hiervan is 80 hectare eigendom van telers aan wie wij een breed scala aan diensten verlenen: van technische hulp bij de teelt tot de logistiek, verpakking en afzet van hun oogst. We zorgen zelfs voor seizoensarbeiders voor de pluk van de bij ons aangesloten telers."

"We helpen geïnteresseerden ook bij het vinden van geschikte percelen in het noorden van Spanje. Zo hebben we klanten uit Madrid en stellen we onze diensten zelfs ter beschikking van zakenmensen uit Argentinië die hier al in grond hebben geïnvesteerd met de bedoeling om in de toekomst hier blauwe bessen te telen. Ze vertrouwen volledig op ons voor alles wat daarbij komt kijken."

Voor meer informatie:
Campoberry
El Charcón 837
39.191 Güemes (Cantabria) - Spanje
Tel: +34 696 570 202
[email protected]
https://campoberry.com

Publicatiedatum: