Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
FNAB:

"GLB: Hoeveel zijn biologische telers waard?"

In de laatste fase van de onderhandelingen met betrekking tot een gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) vorderen de besprekingen over een sleutelelement waarom de Europese Commissie onlangs had gevraagd gestaag: het gaat dan met name om het belonen van keurmerken naar gelang hun voordelen voor het milieu en dus het daarmee beter belonen van de biologische landbouw.

In een recent rapport van Contexte wordt uitgegaan van een verschil van 10 euro per hectare per jaar tussen de biologische keurmerken en de HEV-keurmerken. Hierdoor zou de biologische landbouw slechts 90 euro per hectare per jaar opbrengen. De resultaten van een aantal wetenschappelijke onderzoeken uit het verleden tonen echter aan dat de waarde van biologische landouwmethoden veel hoger ligt. 

De waarde van de biologische land- en tuinbouw ligt tussen de 277 en 627 euro per hectare per jaar
In 2017 was de Franse regering van plan om een reeks onderzoeken uit te laten voeren naar de waarde van milieuvriendelijke landbouwmethoden ter voorbereiding op het in werking treden van het GLB, en met name om na te gaan hoeveel biologische landbouwbedrijven in de biologische regeling moeten worden gewaardeerd. Uiteindelijk is er niets gedaan.

In 2016 heeft het ITAB echter al de bestaande cijfers over de positieve effecten van biologische landbouw  in vergelijking met die van conventionele landbouw gebundeld. Hieronder volgende de belangrijkste effecten:

  1. De positieve effecten die verband houden met het niet gebruiken van synthetische chemische gewasbeschermings-middelen (verantwoordelijk voor acute en chronische toxiciteit voor de menselijke gezondheid, biologische regulering van ongedierte, sterfte van de fauna) in de biologische landbouw worden geraamd op 250 tot 567 euro per hectare per jaar;
  2. De positieve effecten die verband houden met het scheppen van werkgelegenheid worden geraamd op bedragen van tussen de 10 en de 37 euro per hectare per jaar;
  3. De positieve effecten die verband houden met de opslag van CO2 in de bodem worden geraamd op maximaal 23 euro per hectare per jaar.
  4. De positieve effecten die verband houden met de vermindering van de nitraatverontreiniging worden geraamd op bedragen van tussen de 17 en de 23 euro per hectare per jaar.

Waarom vraagt de FNAB in de biologische regeling om 145 euro per hectare per jaar?
Hoewel er nog steeds niet genoeg gegevens beschikbaar zijn om goed te kunnen inschatten hoeveel er met biologische landbouw kan worden bespaard op gezondheidskosten, voeding of biodiversiteit, is het al wel duidelijk dat de biologische landbouw en de aan biologische landbouw gestelde eisen, geen 10 euro waard zijn.

De FNAB is van mening dat het bedrag van 145 euro per hectare per jaar redelijk en realistisch is. Met dit bedrag kan de biologische landbouw op waarde worden geschat, zonder andere progressieve initiatieven de toegang tot milieusteun op hun niveau te belemmeren. "We hebben er vertrouwen in, we hebben de wetenschappelijke onderzoeken en de concrete cijfers waar we op kunnen terugvallen en als we een juridische strijd moeten aangaan om onze werkelijke waarde erkend te krijgen, zullen we dat ook echt doen," besluit Philippe Camburet, voorzitter van de FNAB.

Voor meer informatie:
FNAB
fnab.org

Publicatiedatum: