Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Toont phytophthora resistente rassen op BioVelddag

Johan Groen naar Geersing Potato Specialist

Geersing Potato Specialist was ook present tijdens de jaarlijkse BioVelddag te Lelystad. Een prachtige gelegenheid om de primeurs van het phytophthora-resistente ras Cammeo te tonen. Het ras is aan een opmars bezig in het schap van diverse supermarkten, als Jumbo, Carrefour, Colruyt, Delhaize, Vomar en velen meer. Verder greep het bedrijf de gelegenheid aan om de uitbreiding van het team onder de aandacht te brengen. Daarom waren ze op volle sterkte aanwezig. Voor Johan Groen was het het eerste officiële optreden, hij gaat aan de slag als controller. Marien Verhulst pakt de consumptie op. En natuurlijk ontbraken vader en zoon Geersing niet.

Het team van Geersing Potato Specialist op de BioVelddag: Johan Groen, Marcel Geersing, Jan-Eric Geersing en Marien Verhulst. 

Jan-Eric Geersing stuurde het volgende verslag in van de workshop over phytophthora resistente rassen: 

Tijdens de workshop over de phytophthora resistente rassen deed Geersing nog eens uit de doeken, waarom ze hebben gekozen voor de insteek met pure focus op dit type rassen. Vorig jaar was weer eens een jaar dat de aardappelziekte phytophthora keihard toesloeg. Ondanks dat bepaalde resistente rassen onder het aanhoudende bombardement van sporen ook voor de bijl gingen, wisten de resistenten het toch een week of 5 a 6 langer vol te houden en onder de eigen rassen waren er 2 die de dans wisten te ontspringen, namelijk de nieuwe Camillo en Peter Pan.

Geersing legde nog eens uit dat de betere resistente rassen echt een klasse apart zijn. Omdat de resistentie nog smal is, zal er tussen de ontelbare sporen toch één zijn die een sleutel in het slot van een resistentiegen wist te steken. Het neusje van de zalm heeft dat zelfs weten te voorkomen, vaak omdat er een tweede gen of een hulpgen aanwezig is, gecombineerd met een goede veldresistentie.

Resistentie-management is dus van levensbelang om deze rassen niet in no-time te grabbel te gooien. Terecht dat koper niet meer mag, maar tegen deze meest agressieve schimmel in de landbouw, zullen in de sector biologische middelen soelaas moeten bieden voor behoud van perspectief op termijn.

Een geruststelling: een doorbraak in een dergelijk jaar is vaak niet blijvend, dus de rassen starten in het nieuwe jaar gewoon weer als resistent, al zijn er die dit al te vaak meegemaakt hebben en dan is de doorbraak definitief.

Voor meer informatie:  [email protected] en www.geersingpotatospecialist.com  

Publicatiedatum: