Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Economie groeit licht in eerste kwartaal 2022

Volgens de tweede berekening van het CBS is het bruto binnenlands product (bbp) in het eerste kwartaal van 2022 met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021. De groei is vooral toe te schrijven aan de toegenomen consumptie door huishoudens.

De tweede berekening van het bbp wordt ongeveer 85 dagen na afloop van het kwartaal gepubliceerd.
Het groeicijfer van het eerste kwartaal 2022 is opwaarts bijgesteld. Bij de eerste berekening, die is gepubliceerd op 17 mei, kwam de groei ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021 uit op 0,0 procent. Vooral de grotere groei van de consumptie door huishoudens en de kleinere daling van de overheidsconsumptie droegen bij aan de opwaartse bijstelling van de bbp-groei.

De bijstelling is enerzijds toe te schrijven aan nieuwe, completere data over het eerste kwartaal 2022 en anderzijds aan het beschikbaar komen van nieuwe jaarcijfers voor 2020 en 2021 en het aansluiten van de kwartaalramingen op die nieuwe jaarcijfers. Dat gebeurt elk jaar in juni. Op basis van aanvullende en nagekomen informatie is daarbij voor de kwartalen van 2020 en 2021 ook een nieuwe kwartaalverdeling ingezet voor de zorg.

Tweede berekening
De tweede berekening wordt 85 dagen na afloop van het kwartaal gepubliceerd. De eerste berekening, 45 dagen na afloop van een kwartaal, is op basis van de dan beschikbare informatie. Na deze eerste berekening komt voortdurend meer informatie beschikbaar over de Nederlandse economie, zoals van de bouw, de zakelijke dienstverlening, de horeca, de overheid, de zorg en de financiƫle instellingen die vervolgens wordt verwerkt in nieuwe berekeningen.

De absolute bijstelling bij de tweede berekening van de kwartaal-op-kwartaalgroei ten opzichte van de eerste berekening was de afgelopen vijf jaar (2017-2021) gemiddeld 0,09 procentpunt. De twee uitersten bedroegen -0,3 en 0,7 procentpunt, allebei in 2021.

Bijstelling groei in voorgaande kwartalen
Bij elke nieuwe berekening van het bbp bepaalt het CBS ook opnieuw de seizoensgecorrigeerde reeks van de eerder gepubliceerde kwartalen. Dit heeft tot een bijstelling geleid van de bbp-groei van het eerste kwartaal van 2021 van -0,5 naar 0,1 procent, van het derde kwartaal van 2021 van 2,0 naar 1,5 procent en van het vierde kwartaal van 2021 van 1,0 naar 0,7 procent. Ook de groei van de eerste drie kwartalen van 2020 is bijgesteld.

Jaarcijfers
Met de publicatie van de tweede berekening van het eerste kwartaal van 2022 worden ook herziene jaarcijfers van 2020 (definitief) en 2021 (voorlopig) gepubliceerd. Op basis van nieuw beschikbaar gekomen informatie is de economische groei in 2021 aangepast van 5,0 naar 4,9 procent. De economische krimp in 2020 is definitief vastgesteld op 3,9 procent, dat was 3,8 procent bij de vorige berekening.

Groei ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021
Ten opzichte van een jaar eerder groeide de economie in het eerste kwartaal met 6,7 procent. Volgens de eerste berekening was dat 7,0 procent. De groei is vooral toe te schrijven aan de consumptie door huishoudens, het handelssaldo en de overheidsconsumptie.

De bijstelling komt vooral door de grotere groei van de invoer van goederen en diensten, terwijl de groei van de uitvoer iets kleiner was. Hierdoor was de bijdrage aan de groei van het handelssaldo kleiner dan bij de eerste berekening. De bijdrage van de consumptie door huishoudens was daarentegen groter.

Aantal banen groeit met 109 duizend
Volgens de tweede berekening groeide het aantal banen van werknemers en zelfstandigen in het eerste kwartaal met 109 duizend ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021. De eerste berekening kwam uit op een toename van 127 duizend banen.

Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021 waren er in het eerste kwartaal van 2022 volgens de tweede berekening 537 duizend banen van werknemers en zelfstandigen meer. Dat was bij de eerste berekening 518 duizend.

De banencijfers zijn bijgesteld op basis van aangevulde broninformatie.

Bron: CBS

Publicatiedatum: