Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Innovatieprijs Topsector voor sensor die in fruit kan kijken

Op donderdag 23 juni was de uitreiking van de vierde Topsector T&U Innovation Prize. De jury riep Vertigo Technologies uit als winnaar. Planthunters ging er met de publieksprijs vandoor. De beide winnaars zijn erin geslaagd om een innovatie te ontwikkelen die aantoonbaar kan bijdragen aan het optimaliseren van de waardeketen (value chain). De uitreiking vond plaats tijdens het HeroFestival, seeded by HortiHeroes, in Amsterdam.


Gabriel Llorens Valles (rechts) van Vertigo Technologies ontvangt de juryprijs uit handen van Michiel Roelse, operationeel directeur TKI Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (midden) en juryvoorzitter Harrij Schmeitz van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (links), in aanwezigheid van de gehele jury. Fotocredits: Rolf van Koppen Fotografie

Juryvoorzitter Harrij Schmeitz van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (T&U) was onder de indruk van de inzendingen. “Het thema van deze editie was ‘Improving the value chain in horticulture’. Voorgaande edities lag de focus veel meer op technologie in de kas, maar het optimaliseren van de waardeketen is voor de tuinbouw ook essentieel. Juist de ketenbrede (systeem)innovaties kunnen de sector verder vooruit helpen. Het niveau van de inzendingen was hoog. We hebben een breed scala aan problemen gezien die door de (inter)nationale deelnemers efficiënt worden aangepakt. Het was moeilijk kiezen voor de jury!”

Sensor kijkt in fruit
Het monitoren en controleren van de versheid van groenten en fruit is een grote uitdaging voor zowel tuinders, distributeurs en retailers. Startup Vertigo Technologies heeft een sensor ontwikkeld om de kwaliteit van fruit te inspecteren, zonder het te beschadigen. Het is een nieuwe detectietechniek gebaseerd op microwaves, waarmee je als het ware in het fruit kunt kijken.

De jury over de winnaar: “Non-destructive fruit sensing is an important added value in several stages of our chain and different crops. Vertigo has taken a new technology, microwave, to solve quality management in the chain.” ("Niet-destructieve vruchtdetectie is een belangrijke toegevoegde waarde in verschillende stadia van onze keten en verschillende gewassen. Vertigo heeft een nieuwe technologie, microgolf, genomen om het kwaliteitsbeheer in de keten op te lossen.") De techniek is gebaseerd op microgolfmetingen die in één meting snel meerdere kwaliteitsparameters definiëren zoals rijpheidsstadium, interne gebreken en houdbaarheid. Hiermee kan de kwaliteit van het product in de gehele keten gemonitord en – waar nodig – bijgestuurd worden: van de kas tot de retail."

Vertigo Technologies ontving een kennisvoucher t.w.v. €25.000,- om samen met Wageningen University & Research, professoren en studenten de oplossing c.q. het concept verder uit te werken en/of knelpunten op te lossen. Daarnaast krijgt de winnaar begeleiding op maat van een T&U innovatie-makelaar (20 uur t.w.v. €2.500 euro). StartLife stelt het winnende team een wildcard beschikbaar voor hun acceleratieprogramma voor agrifoodtech startups.


Yoram Westhoff (links) van Planthunters ontvangt de publieksprijs uit handen van  de juryvoorzitter Harrij Schmeitz van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Fotocredits: Rolf van Koppen Fotografie

Planthunters kreeg met een recordaantal stemmen de publieksprijs. Deze startup heeft een digitaal platform ontwikkeld voor nieuwe en bijzondere planten voor de kweker, exporteur, detaillisten en consumenten. Een platform waarbij vraag en aanbod bij elkaar komt, maar wel met behoudt van de huidige keten. Op deze manier maakt Planthunters bijzonder en nieuw assortiment toegankelijk voor iedereen. De publieksprijs bestaat uit €1.500 en deelname aan het HortiHeroes Startup Programma met toegang tot netwerk, kennis en exposure en faciliteiten via HortiHeroes en World Horti Center. Beide winnaars krijgen media-exposure via KAS Magazine ter waarde van €1.500,-.

Bron: Topsector T&U

Publicatiedatum: