Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bordeaux Sciences Agro, Universiteit van Bordeaux en INRAE

Leerstoel biologische land- en tuinbouw moet sector in Frankrijk promoten en ontwikkelen

Op 15 juni 2022 vond de lancering van de Chaire Agriculture Biologique de Bordeaux Sciences Agro, de Leerstoel Biologische Land- en Tuinbouw van Bordeaux Sciences Agro met het team van docent-onderzoekers, de partners (Fondation Bordeaux Université, Universiteit van Bordeaux en INRAE) en vertegenwoordigers van sponsorbedrijven.

Een driejarig actieplan zal de activiteiten van de leerstoel tot 2024 in kaart brengen en structureren. Enkele van de doelstellingen van de Leerstoel Biologische Land- en Tuinbouw is het bevorderen van de dialoog tussen de actoren op het gebied van biologische landbouw en onderzoek, het mobiliseren van studenten voor grootschalige professionele projecten in antwoord op de vragen van de leerstoel en het mede samenstellen van opleidingsmogelijkheden om de ontwikkeling van de biologische landbouw te kunnen waarborgen. 

Lancering van de leerstoel Biologische Landbouw bij Bordeaux Sciences Agro / © Bordeaux Sciences Agro

Een Leerstoel om de uitdagingen van een strategische landbouwsector aan te gaan
De bezorgdheid van consumenten met betrekking tot gezondheids- en milieukwesties heeft de aantrekkingskracht van biologische landbouwproducten op de markt verder vergroot. Zich bewust van deze groeidynamiek heeft de school voor agronomie van Nouvelle- Aquitaine, Bordeaux Sciences Agro, de Leerstoel Biologische Land- en Tuinbouw" ingesteld, waarvan de taken rond de volgende doelstellingen kunnen worden geformuleerd:

De bezorgdheid van consumenten over gezondheids- en milieukwesties heeft bijgedragen tot de groeiende aantrekkelijkheid van biologische producten. Zich bewust van deze groeidynamiek heeft l'École d’Agronomie, de School voor Agronomie van Nouvelle-Aquitaine, Bordeaux Sciences Agro, de leerstoel biologische landbouw ingesteld, waarvan de missie rond de volgende doelstellingen kan worden geformuleerd:

  • Een brug slaan tussen de wetenschappelijke wereld en de biologische sector om de verwachtingen van de sector te kunnen identificeren, een aantal problemen aan te kunnen pakken en concrete oplossingen te kunnen vinden om de uitdagingen van de sector aan te kunnen gaan.
  • Een aantal basis- en/of beroepsopleidingen opzetten in samenwerking met actoren uit de sociaaleconomische wereld  om het voor de studenten van Bordeaux Sciences Agro mogelijk te maken op grondige wijze kennis op te doen op het gebied van de biologische land- en tuinbouw, gebaseerd op onderzoeksresultaten en praktijkervaringen.
  • 5 à 6 beroepsprojecten opzetten die door studenten kunnen worden uitgevoerd om hen te helpen zich de belangrijkste uitdagingen binnen de land- en tuinbouw te identificeren en zich te kunnen verdiepen in deze manier van telen van de toekomst. 
  • Ten minste 3 wetenschappelijke seminars en workshops organiseren rond prospectieve thema's.

"De opkomst van de biologische land- en tuinbouw werpt een aantal technische, economische en maatschappelijke vragen op en genereert nieuwe behoeften op het gebied van vaardigheden. Daarom wilden we met onze partners echt een gemeenschappelijke leerstoel opzetten, deze kwesties echt samen aanpakken en de ontwikkeling van de sector te consolideren", vertellen Thomas Nesme en Isabelle Masneuf Pomarède, medehouders van de Leerstoel Biologische Land- en Tuinbouw.

Voor meer informatie: 
inrae.fr

Publicatiedatum: