Eerste biologische bedrijfsrestaurant in Hamburg geopend

Milieu-senator Jens Kerstan opende gisteren het eerste bedrijfsrestaurant in Hamburg waar 100 procent biologisch geteelde levensmiddelen worden gebruikt. In een interne enquête hebben de ongeveer 1.100 werknemers van Allianz Trade zich met een grote meerderheid voor de verandering uitgesproken. De organisatie steunt een project van de vereniging hamburg.bio, die bedrijven en organisaties gericht advies geeft over dit soort projecten.

Jens Kerstan en Milo Bogaerts (CEO Allianz Trade) openen symbolisch het personeelsrestaurant van Allianz Trade, dat omgebouwd is tot 100% biologisch. Foto: © BUKEA

In het biologische bedrijfsrestaurant van Allianz Trade worden elke dag gemiddeld zo'n 500 maaltijden bereid voor werknemers en gasten van het bedrijf. Allianz Trade levert ook tot 1.200 maaltijden per jaar gratis aan de speeltuin Bonnepark in Altona.

Met het landbouwbeleidsconcept 2025 heeft de senaat van Hamburg zich onder meer ten doel gesteld de afzet van regionaal geproduceerde producten te versterken. "Hamburg geht voran" is de naam van een project dat in dit kader wordt gefinancierd en dat bedrijven en organisaties adviseert hoe zij bedrijfsrestaurants kunnen omschakelen op biologisch geproduceerd voedsel. Het project volgt een holistische aanpak: van inkoop tot productadvies, behandeling en prijsstelling tot verwerking in de keuken, in alle stadia wordt ondersteuning en advies geboden, zoals het geval was bij het bedrijfsrestaurant van Allianz Trade. Biologische certificering was ook een van de aandachtspunten van het overleg. Het meeste voedsel is afkomstig van leveranciers uit de omgeving van Hamburg en is gecertificeerd volgens de EU-normen voor biologisch voedsel en Bioland Gold. De vereniging hamburg.bio e. V. voert het project voor de stad uit.

Lokale afzetmarkt
Jens Kerstan, senator voor Milieu, Klimaat, Energie en Landbouw: "De Hamburgse landbouw heeft al lang een stevige plaats in de economie en samenleving van onze stad. Ons doel is dat dit zo blijft, en dat de Hamburgse landbouw, net als de stad als geheel, zijn ecologische voetafdruk verkleint. Om dit te bereiken moeten we de transportwegen kort houden, de bodems duurzaam beheren en ervoor zorgen dat biologische boeren en telers ook ter plaatse een afzetmarkt voor hun voedsel vinden. Als stad zijn wij er om advies te geven en gerichte afzetmogelijkheden voor biologisch geproduceerde producten te tonen. In die zin is het biologische bedrijfsrestaurant van Allianz Trade niet alleen een modelvoorbeeld dat een precedent kan scheppen - naar de mening van de werknemers blijkt ook dat er een duidelijke vraag is naar biologisch geteelde producten. Dit is goed nieuws voor onze stad, de landbouw en het milieu."

De volledige omschakeling van het bedrijfsrestaurant van Allianz Trade naar gecertificeerd biologisch nam zes maanden in beslag. In een complex proces heeft restaurantuitbater apetito catering een volledig nieuw netwerk van louter biologische leveranciers opgebouwd. In dit proces en bij het naleven van duurzame richtlijnen, werd apetito catering ondersteund door hamburg.bio e. V.. De vereniging van de Hamburgse biologische industrie is een partner van de biologische stad Hamburg.

Medewerkers hebben zich uitgesproken
Milo Bogaerts, CEO van Allianz Trade in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland: "Het thema duurzaamheid is voor onze werknemers net zo belangrijk als voor ons als werkgever: zij hebben zich niet alleen duidelijk uitgesproken voor een biologische kantine, maar zij sturen ook samen met ons de hele verdere ontwikkeling van Allianz Trade in de richting van meer ecologische en economische duurzaamheid. Het feit dat wij nu met zijn allen dit vuurtorenproject hebben gelanceerd en uitgevoerd en daarmee ook de ontwikkeling van Hamburg tot een biologische stad ondersteunen, maakt mij erg trots".

Voor meer informatie: www.hamburg.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven