Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Wees eerlijk en vertel de waarheid over hoe erg het is"

Ronald van Marlen spreekt Rabobank-aandeelhouders aan op verantwoordelijkheid voor 'landbouwpuinhoop'

Ronald van Marlen hield op 28 mei op de aandeelhoudersvergadering van de Rabobank een speech. De ondernemer in biologisch en biodynamisch kleinfruit (alsmede bestuurslid van Stichting Demeter) was daar met Extinction Rebellion Landbouw en sprak de aandeelhouders onverbloemd aan op hun verantwoordelijkheid voor het financieren van de puinhoop in de landbouw en het klimaat. Hij gaf onder meer aan dat hij hiermee zijn nek uitsteekt voor de generaties na ons en dat vraagt hij ook aan de Rabobank. Na afloop klonk volgens Ronald een ijzingwekkende stilte.

Ronald noemt in zijn speech de Rabobank onder meer 'een professionele vertrager'. "Ontkennen was van vroeger, professioneel vertragen is het nu. De reden dat ik dit inbreng is dat ik vind dat de Rabobank keihard duidelijk moet maken aan de samenleving dat het systeem waaraan de bank meegefinancierd heeft, dat dit systeem kapot is. Het is helemaal stuk. En alle financieringen die we daar in hebben zitten zijn op termijn niks meer waard. En wat de Rabobank doet is tegen ons zeggen dat we rustig kunnen gaan slapen. En 'we gaan voor u zorgen'. En dat gaat niet gebeuren. De Rabobank heeft het over transitie waarbij ze het over geleidelijke veranderingen hebben. Dat is heel wat anders. Transitie doet zeer. Dan ga je over landbouw nadenken zonder gif en zonder kunstmest. Dat is transitie. En niet een landbouw waarin je heel langzaam de tijd neemt om je eigen verlies op je portefeuilles naar de samenleving af te wenden. Hoe gek denken jullie dat we zijn? Ik vraag aan de Rabobank om verantwoordelijkheid te nemen voor de boodschap van de Verenigde Naties, die glashelder was en waar ik nooit inhoudelijk antwoord op heb gekregen."

"Zolang plunderen nog steeds zo winstgevend is als nu, zal de Rabobank niet stoppen. En dat neem ik jullie kwalijk. Vooral voor de generaties na mij. Wees eerlijk en vertel de waarheid over hoe erg het is." Hij vraagt de Rabobank om excuses aan te bieden. "Want jullie zijn medeverantwoordelijk voor het financieren van deze puinhoop, neem ons dan vervolgens mee in de pijn om het nieuwe op te bouwen. En dan doe ik mee met mijn empathie. Maar banken en coöperaties die nu weigeren om het monster in de bek te kijken en ons te vertellen dat we veranderen terwijl we niks doen."

Klik hier om de video op facebook te bekijken (via Demeter Nederland).

Voor meer informatie: [email protected]