Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Oorlog toont kwetsbaarheid van intensieve productie aan"

Solidariteit met Oekraïense bioboeren tijdens Europees congres

Bij de opening van het European Organic Contress vandaag verklaarden vertegenwoordigers van de Oekraïense biologische sector dat het herstel van Oekraïne geen terugkeer naar de vooroorlogse status mag zijn, maar een volwaardige herontwikkeling en integratie in de Europese gemeenschap, gebaseerd op de beginselen van duurzame ontwikkeling en rekening houdend met de Europese Green Deal.

Oorlog toont kwetsbaarheid van intensieve productie aan
Kateryna Shor, sprak namens de Oekraïense leden van IFOAM Organics Europe: "Het herstel van het Oekraïense voedselproductiesysteem moet gebaseerd zijn op agro-ecologische principes. We begrijpen dat voedselzekerheid zowel in Oekraïne als in de rest van de wereld op de eerste plaats staat. Maar de oorlog in Oekraïne toont de kwetsbaarheid aan van intensieve productie en lange bevoorradingsketens. We hebben kunnen zien dat grote veeteeltbedrijven niet alleen een gemakkelijk doelwit zijn voor luchtaanvallen en artillerie, maar ook zeer kwetsbaar zijn voor stroomuitval en onderbreking van de bevoorradingsketen."

"Lange voedselketens maken het voedselsysteem ook zeer gevoelig voor mogelijke obstakels in de toeleveringsketens over lange afstanden, waardoor de productiekosten stijgen en het gebruik van hulpbronnen en de koolstofvoetafdruk van voedsel toenemen. De overgang naar lokale en duurzame voedselsystemen kan zorgen voor een stabiel inkomen voor lokale producenten, kan de prijs van voedsel en de koolstofvoetafdruk ervan verlagen, de kwaliteit van voedsel verbeteren en de voedselzekerheid op lokaal en regionaal niveau verbeteren. Wij zijn de producenten die, ondanks de moeilijke situatie, biologisch blijven werken, zeer dankbaar. En wij willen hen graag steunen!"

Voorbereiden op naoorlogse periode
Philippe Lassalle St-Jean, voorzitter van Interbio Nouvelle-Aquitaine vervolgde: "Samen met het Europese, nationale en regionale niveau willen we onze sterke solidariteit betuigen aan de biologische Oekraïense sector, aan de boeren en aan de bedrijven die hulp nodig hebben en die moeten produceren en oogsten. De Oekraïense delegatie is onze gast hier in Bordeaux en wij steunen het platform Organic Initiative dat de financieringen en de gedetailleerde verzoeken van de biologische marktdeelnemers uit Oekraïne verzamelt. Wij denken dat we nu al voorbereid moeten zijn op samenwerking in de naoorlogse periode om de biologische productie in het land te behouden en te ontwikkelen en om samen de Europese doelstellingen van 25% biologische grond in 2030 te halen".

Crisis moet aansporen tot veerkrachtiger voedselsysteem
Eduardo Cuoco, directeur van IFOAM Organics Europe, voegde hieraan toe: "De biologische beweging betreurt en verwerpt oproepen om de milieuwetgeving op te schorten en de klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit te vergeten vanwege deze oorlog. Deze crisis zou, net als de pandemie ervoor en andere crises die nog zullen komen, de vastberadenheid van de EU moeten versterken om ons voedselsysteem veerkrachtiger te maken, in overeenstemming met de planetaire grenzen en om ons economisch model weer in evenwicht te brengen met de natuur. De biologische landbouw is de blauwdruk voor een agro-ecologisch en sociaal landbouwmodel dat onafhankelijker is van externe inputs, veerkrachtiger, eerlijker, gezonder, kennisintensiever en gebaseerd op kortere bevoorradingsketens. De Europese landen zouden deze overgang naar agro-ecologie beter moeten ondersteunen in plaats van te proberen een agro-industrieel model te beschermen dat kwetsbaar is en in hoge mate afhankelijk is van wereldwijde import en export, fossiele brandstoffen en niet-circulaire inputs."

Hij vervolgt: "De EU-strategie 'van boer tot bord' stelt de juiste doelstellingen op middellange en lange termijn vast om voedselzekerheid te garanderen in een onzekere en volatiele wereld en blijft de enige relevante politieke richting om ons voedselsysteem te transformeren. Kortere en beter gestructureerde voorzieningsketens kunnen speculatie en prijsvolatiliteit verminderen. Herlokalisatie en herdiversificatie van ons voedselproductiesysteem, gekoppeld aan veranderingen in dieet en een afnemende intensiteit in de veehouderij, kunnen de afhankelijkheid van de invoer van granen en peulvruchten voor diervoeder verminderen, zoals wordt benadrukt in scenario's van een overgang naar agro-ecologie."

Voor meer informatie:
IFOAM Organics Europe
+32 2 280 12 23
[email protected]
www.organicseurope.bio

Publicatiedatum: