Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse bio-sector behoudt stabiel marktaandeel

L'Agence Bio heeft op 10 juni 2022 de cijfers over de biologische landbouw in Frankrijk voor het jaar 2021 bekendgemaakt. Hoewel de verkoop de neerwaartse trend in de huishoudelijke levensmiddelenaankopen volgt, behoudt de sector een stabiel marktaandeel van 6,63%.

In een context die wordt gekenmerkt door de nasleep van de gezondheidscrisis, met een daling van de voedselconsumptie van de huishoudens (-2,28%), is de waarde van de aankopen van biologische levensmiddelen met 1,3% gedaald ten opzichte van 2020. De sector blijft echter goed voor 13 miljard euro en behoudt een stabiel marktaandeel (6,63%) in het Franse winkelen.

De daling van de biologische verkoop in 2021 wordt niet bij alle distributiekanalen waargenomen: zij is vooral toe te schrijven aan de supermarkten (-3,9%) en de speciaalzaken (-1,8%). Anderzijds neemt de biologische verkoop sterk toe in de directe verkoop (+7,9%) en bij de ambachtelijke detailhandel (+5,8%).

Collectieve catering keert terug naar het niveau van 2019
Na een scherpe daling van de aankopen in 2020 als gevolg van de gezondheidscrisis, is de collectieve cateringsector in 2021 weer bijna terug op het niveau van voor de pandemie: de sector koopt voor 377 miljoen euro aan biologische levensmiddelen in, dat is 6,6% van zijn totale inkoopvolume. In Frankrijk is in 2019 de zogenoemde Egalim-wet, in werking getreden, die als doel heeft dat collectieve catering voor 50% uit kwalitatieve en duurzame producten moet bestaan, waarvan ten minste 20% uit biologische producten. Deze afzetmarkt vertegenwoordigt derhalve een aanzienlijk groeipotentieel voor de biologische sector. Alle actoren in de sector, van koks tot kantinepersoneel, producentengroeperingen en gemeenteraadsleden, organiseren zich om hun activiteiten aan te passen en aan deze wettelijke verplichting te voldoen.

Het productieareaal is sinds 2020 met 9% toegenomen
In 2021 waren er 58413 biologische landbouwbedrijven, d.w.z. 13,41% van de landbouwbedrijven in Frankrijk. De biologische oppervlakte is sinds 2020 met 9% toegenomen tot 2,78 miljoen hectare. De symbolische mijlpaal van 10% van de oppervlakte cultuurgrond (OCG) die op biologische wijze wordt bebouwd, zou in 2021 worden bereikt.

Met meer dan 200.000 FTE's, waarvan de meeste niet kunnen worden verplaatst, is de biologische landbouw een van de drijvende krachten achter het scheppen van werkgelegenheid in de regio's, in alle stadia van de sector. Zo heeft een biologisch landbouwbedrijf 30% meer arbeidskrachten in dienst dan een niet-biologisch bedrijf, met een gemiddelde van 2,4 VTE's voor biologische landbouwbedrijven.

Frankrijk is 's werelds grootste producent van biologische wijn
De groeidynamiek van de oppervlakte is in 2021 bijzonder sterk in de sector aromatische en geneeskrachtige planten (+26% ten opzichte van 2020), in de sector schaalvruchten, waar bijna de helft van de oppervlakte biologisch wordt beheerd (+14% ten opzichte van 2020), en in de sector groenten (+16% ten opzichte van 2020). Bovendien is Frankrijk qua oppervlakte de grootste producent van biologische wijnstokken ter wereld, met een recente omschakelingsdynamiek, vooral in de wijngaarden van Champagne en Bordeaux. De sector kent een aanzienlijke stijging van 16% ten opzichte van 2020 en de lat van 20% van de wijngaard onder biologisch beheer is in september 2021 gepasseerd.

Ook al vertoont Frankrijk een lichte daling, in de rest van Europa groeien de biologische markten in 2021 nog steeds. Frankrijk blijft de Europese leider in termen van biologische productie, vóór Spanje, en tweede in waarde achter Duitsland.

Toename van 100% Franse producten
Producten van Franse oorsprong winnen terrein: met nieuwe 100 % Franse kanalen is de invoer gestegen van 33,5 % in 2020 tot 31,9 % in 2021. De exotische producten buiten beschouwing gelaten, wordt meer dan 81% van de biologische sectoren bevoorraad door Franse producten.

Alle biologische productie- en marktcijfers voor 2021 zijn beschikbaar op de website van L'Agence Bio.

Bron: Franse ministerie van Landbouw en Voedsel

Publicatiedatum: