Geborgde zetels landbouw in waterschap ingeperkt, niet helemaal afgeschaft

De Tweede Kamer stemde dinsdag voor het behoud van geborgde zetels voor natuurbeheerders en agrariërs in de waterschappen. Wel wordt het aantal zetels teruggebracht naar twee per categorie en verdwijnt de verplichte zetel in het Dagelijks Bestuur van het waterschap, zo deelt LTO Nederland.

De belangenbehartiger vindt afschaffing van de geborgde zetels voor de categorie ‘bedrijven’ onnodig, maar is tevreden dat de twee landbouwzetels in elk waterschap behouden blijven. Dankzij dit politieke compromis blijft de praktijkkennis van de agrariër behouden in het waterschapsbestuur, zegt de belangenbehartiger in reactie op de stemmingen in de Tweede Kamer over het initiatiefwetsvoorstel.

Na een week uitstel werd er dinsdag gestemd over het initiatiefwetsvoorstel om het aantal geborgde zetels in de waterschappen te wijzigen. Aanvankelijk wilden initiatiefnemers Bromet en De Groot de geborgde zetels volledig uit de waterschappen schrappen en leek daar een meerderheid voor te zijn. LTO lobbyde samen met een coalitie van andere organisaties om dat te voorkomen. LTO pleitte voor behoud van de geborgde zetels om te zorgen voor een afgewogen belangenafweging in het waterschap. Deze agrariërs met gebiedskennis worden in het waterschap gewaardeerd om hun specifieke kennis uit de praktijk.

Geborgde zetels behouden
Het oorspronkelijke initiatiefvoorstel is nu met een grote wijziging aangenomen. De geborgde zetels worden door een nieuw amendement vanuit CU voor enkel de categorie bedrijven afgeschaft. Voor landbouw (‘onbebouwd’) en natuur blijven er voor elk van de categorieën twee geborgde zetels per waterschap. Door dit politiek compromis zal het voorstel waarschijnlijk in de Eerste Kamer worden aangenomen.

Bron: LTO Nederland

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven