Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Demeter Duitsland over Wereldmelkdag

Welke waarde heeft de biologisch-dynamische koe voor de landbouw?

'Melk, de witte motor' geldt niet langer voor iedereen, aangezien steeds meer consumenten overschakelen op alternatieve producten zoals soja-, haver-, amandel- en rijstdranken. Toch zijn goede melk en zuivelproducten niet alleen lekker, ze kunnen ook duurzaam zijn. En lang niet elke koe is een zogenaamde klimaatkiller - met het juiste voer kan ze zelfs een klimaatbeschermer worden, zo bepleit de Duitse organisatie Demeter op Wereldmelkdag. 

"De koe wordt in dit land (Duitsland red.) niet echt gevierd op Wereldmelkdag 2022, omdat ze vandaag door velen wordt beschouwd als een klimaatmoordenaar en een voedselconcurrent. Een van de redenen hiervoor is dat koeien, als herkauwers, methaan uitstoten tijdens de spijsvertering en dat er vaak enorme hoeveelheden krachtvoer worden ingevoerd van overzee."

De koe centraal in de landbouw
Maar als de melkveehouderij en de melkproductie holistisch worden benaderd en onderhouden, kan deze duurzaam zijn, bijdragen tot de vastlegging van CO2, de biodiversiteit bevorderen en een zinvolle aanvulling vormen op ons dieet, legt Demeter-directeur Alexander Gerber uit: "Onze Demeter-melkveehouders houden slechts zoveel dieren als hun eigen bedrijf kan dragen. De koe is een centraal onderdeel van een landbouw die de bodem en het klimaat beschermt en de biodiversiteit bevordert."

Melkkoeien zijn tegenwoordig vaak prestatiegerichte dieren die hun prestaties alleen op peil kunnen houden met sojabonen uit Brazilië en ander geïmporteerd voeder. Op Demeter-boerderijen worden de zaken anders aangepakt - de koeien worden gevoederd op een manier die past bij de soort en ze eten voornamelijk eigen gras en hooi van de boerderij. Gerber vervolgt: "Koeien die hoofdzakelijk met weiden en grasland worden gevoederd, concurreren niet om graan, maïs en soja, die dringend nodig zijn om mensen te voeden. Bovendien bevordert de weidebouw de wortelgroei en de opbouw van humus. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat de bodem meer koolstof opslaat - en helpt zo het klimaat te beschermen."

Meer koeien, meer insecten
Tegelijkertijd zorgt de koe ook voor meer biodiversiteit. "Meer koeien op de wei betekent ook meer insecten! Koeienmest is namelijk een toevluchtsoord voor leven; op elke mest kan zich 200 tot 300 gram insectenmassa ontwikkelen," legt Alexander Gerber uit.

"We mogen de huidige crisis van mondiale voedselzekerheid, klimaatverandering en het uitsterven van soorten niet geïsoleerd bekijken. De volgende generaties zullen zich alleen kunnen voeden als wij de bodemvruchtbaarheid en de biodiversiteit in stand houden. Om de klimaatschadelijke emissies terug te dringen, moeten we de veeteelt in het algemeen op lange termijn verminderen. De biologische landbouw zou als model moeten dienen, omdat hier slechts zoveel dieren worden gehouden als van het eigen bedrijf of in een voedergewassen-mestsamenwerkingsverband tussen bedrijven kunnen worden gevoederd - en waarvan de hoeveelheid mest de akkers optimaal bemest. Dat is gepraktiseerde duurzaamheid," legt Gerber uit. En tegen de Duitse minister van Landbouw: "Mijnheer Özdemir, geef het landbouwbeleid nu de nodige finetuning die de EU eist, zodat het voor alle landbouwbedrijven de moeite loont om in te zetten op een meer duurzame, diervriendelijke en klimaatvriendelijke landbouw!"

Voor klimaat- en milieubewuste consumenten kunnen beide hun plaats hebben in het dieet: duurzaam geproduceerde melk en zuivelproducten, maar ook plantaardige alternatieven.

Bron: www.demeter.de 

Publicatiedatum: