Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
13 t/m 17 juni 2022

Week van de Klasseboer: belevend leren over voedsel

Hoe plassen planten? Hoe kauwt een kip? Melkt een boer ook in het weekend? Dit soort spontane vragen krijgt een Klasseboer voor zijn kiezen als er leerlingen op de boerderij komen. Steeds meer schoolklassen boeken een boerderijles. De ambitie is om iedere basisschoolleerling een boerderijles te gunnen. Daarom organiseren de Klasseboeren in Noord-Brabant en Zeeland van 13 tot en met 17 juni 2022 de Week van de Klasseboer. 

Tijdens de Week van de Klasseboer kunnen scholen gratis één boerderijles boeken. Veel leerlingen weten niet waar het voedsel vandaan komt en wat er allemaal op de boerderij gebeurt. Om het lesaanbod van Klasseboeren op de kaart te zetten bij scholen organiseren de boeren deze themaweek. Daarbij mikken de educatieboeren speciaal op scholen die nog nooit een boerderijles in de buurt hebben geboekt.

Volgens boer Henk Kerkers (voorzitter Klasseboeren) hoort een boerderijles er nu eenmaal bij: “Ieder kind gun je een ontdekkingstocht op de boerderij op zoek naar waar ons voedsel vandaan komt.” De themaweek is in juni, omdat leerlingen de boerderij dan in volle glorie beleven. Bloemen bloeien, planten groeien en dieren staan in de wei. Bovendien is juni de maand waarop scholen de jaarkalender van het volgende schooljaar plannen.

Inschrijven voor een gratis boerderijles kan via de website van Klasseboeren: https://www.klasseboeren.nl/inschrijven/ 

Een boerderijles
Passie voor het boerenleven werkt aanstekelijk. Klasseboer Henk Kerkers deelt zijn passie graag met de volgende generatie: “Na een boerderijles weten de kinderen waar hun voedsel vandaan komt en kunnen ze de boer niet meer missen.”

Een boerderijles biedt een mooie aanvulling op de theorie in de klas. Door de praktijk te laten zien, verbreden leerlingen hun leerervaring en weten ze waar het voedsel vandaan komt. Dat laatste is een belangrijk doel. Klasseboeren willen kinderen en hun ouders ervan bewust maken dat eten niet zomaar in de supermarkt ligt, maar in veel gevallen begint bij boer en tuinder. 

Meerwaarde
Als leerlingen met eigen ogen zien hoe voedsel wordt geproduceerd, maakt dat veel indruk. Vanuit Klasseboeren wordt regelmatig aan onderwijsinstellingen gevraagd met welke reden ze op bezoek gaan. Als onderdeel van een jaarlijks terugkerend thema of programma?  Om leerlingen het werk op de boerderij te laten ervaren? Om te leren over de natuur? Of om te ontdekken waar hun eten vandaan komt? Vaak kruisen ze alle vier de opties aan. Dat zegt veel over het belang van Klasseboeren en de meerwaarde die dit initiatief biedt aan scholen.

Klasseboer on Tour
In de Week van de Klasseboer zijn er volop boerderijlessen. Daarnaast worden vanaf die themaweek in vier windstreken van Noord-Brabant i.s.m. Jong Leren Eten Noord-Brabant tours georganiseerd. Op een ‘Klasseboer on Tour’ maken onderwijsprofessionals kennis met het werk van de educatieboer. De inspiratiebijeenkomsten zijn bedoeld voor educatieve medewerkers van een  kinderopvang, basisschool, speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs én voor educatieve netwerkpartner. Zij mogen zélf komen ervaren wat kinderen met al hun zintuigen beleven als ze op boerderijles komen. De tours zijn op 15 juni (regio Brabantse Wal /Zuidwest-Brabant ), 16 juni (regio Halderberge/West-Brabant), 23 juni (regio De Peel /Zuidoost-Brabant) en 5 juli (Land van Cuijk/Noordoost-Brabant). Aanmelden bij de regiocoördinator:  https://www.klasseboeren.nl/boerderijen/ 

Klasseboer dichtbij 
Er zit altijd een Klasseboer in de buurt. De vereniging bestaat op dit moment uit meer dan 60 boeren. In 2019 vlak voor de coronacrisis kwamen in totaal meer dan 10.000 leerlingen op boerderijles. Alle Klasseboeren zijn gecertificeerd en aangesloten bij Boerderij Educatie Nederland. Ze hebben de kennis om leerlingen op een professionele manier te laten leren en zaken te laten beleven op de boerderij. De vergoeding voor de Klasseboer bedraagt €120,-. Daar bovenop komen voor de school € 30,- boekings- en verenigingskosten. De scholen betalen in principe €150,-, maar door sponsoring van Zuivel.nl, POV, Blij met  een Ei, Melkgeitenhouderij en allerlei andere agrarische bedrijven wordt een boerderijles vaak al voor €30,- aan scholen aangeboden. Ook krijgt Klasseboeren ondersteuning van ZLTO.

Jong Leren Eten
De overheid kent een Jong Leren Eten subsidie van max. €2000,- die scholen eenmalig kunnen aanvragen. Deze subsidie kan ook voor Klasseboeren worden ingezet: https://www.jonglereneten.nl/stimuleringsbijdrage-lekker-naar-buiten 

Publicatiedatum: