Kopkas, tissie, eenpitter? Woordenboek met 'druiventaal' gepresenteerd

‘Barre Praat’ en Westlandse streektaal, daar houdt Henk Tetteroo zich mee bezig. Druiventaal is als vaktaal verwant aan streektaal. Juist die druiventaal nodigde Henk uit tot het maken van het woordenboekje Druiventaal. Het boek werd gisteren gepresenteerd bij de Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck. 

Westlandse druiven zijn niet alleen heerlijk, maar de druiventaal is eigenlijk mooi. Wat te denken van typisch Westlandse woorden als: dauw en meeldauw, lessenaar en kopkas, tissie, eenpitter, schietraam en korrel. Het boekje is prachtig geïllustreerd door Richard de Rijke.

Het eerste exemplaar is op Sonnehoeck overhandigd aan de burgemeester van Westland Bouke Arends. Het tweede exemplaar kreeg Henks’ kleindochter Anna.

De boekuitreiking is opgeluisterd door Ton Immerzeel die verhaalde over de Westlandse druiven geschiedenis. Een gedicht van ‘schrijver tussen de kassen’ Mart van Marrewijk met titel ‘De Druif’ is voorgedragen door zijn broer. Van Westlands allereerste druivenprinses én schrijfster Tiny van der Knaap werd door de zus van Henk een gedicht voorgedragen.

Na afloop was de belangstelling om het woordenboek Druiventaal te bemachtigen er direct, besluit Sonnehoeck het verslag. Ook de WOS was present, voor een videoverslag

Bron tekst en foto's: Sonnehoeck


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven