Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frédéric Poupard, Langevine:

"Het telen van biologische asperges vereist een langetermijnvisie"

De Franse telers Frédéric Poupard en zijn vrouw Laura Poupard zijn 16 jaar geleden aan een biologisch avontuur begonnen. Dit betekent ook nu nog dat ze op hun bedrijf Langevine uitsluitend biologische asperges telen: witte op 40 hectare en groene op 30 hectare. De aspergetelers plukken de vruchten van hun werk vanaf de eerste dagen van maart tot eind juni. Het is een seizoen dat het kenmerk heeft zeer gespreid te zijn en dat, op dit moment tenminste, vrij goed verloopt.

"We hebben een paar schrikmomenten gehad met de grote hittegolven, toen er in één keer veel asperges op de markt kwamen, wat de markt verzwakte. De koude dagen die daarop volgden, vertraagden de teelt, en met de toenemende vraag nu Pasen nadert, ziet de situatie op de markt er de laatste 4-5 dagen weer veelbelovend uit. De vorst heeft ons natuurlijk ook getroffen, maar in de aspergeteelt is de schade meestal niet al te groot. Net als vorig jaar zijn we twee of drie ton aan opbrengst verloren, maar niet meer."

Extensief biologisch model met een lage dichtheid per hectare
Hoewel het bedrijf vandaag de dag de grootste onafhankelijke teelt van biologische asperges in Frankrijk vertegenwoordigt, heeft het een paar jaar geduurd voordat de aspergetelers het beste uit hun omgeschakelde productie konden halen: "We zijn op biologisch telen overgestapt, omdat we een verandering teweeg wilden brengen. De ontmoeting met andere telers heeft ons uiteindelijk deze richting op geduwd. De eerste jaren waren moeilijk, omdat we in het begin heel weinig deden om onze biologische asperges te promoten. Vanaf 2013 verbeterde de situatie. Biologisch telen vereist een gedecentraliseerde langetermijnvisie ten aanzien van de opbrengst en een zeker vermogen tot anticiperen. Bij gewasbescherming bijvoorbeeld proberen we ziekten en plagen te voorkomen door de rijen asperges verder uit elkaar te plaatsen en de sproeiers op de wind te richten. Want áls er zich eenmaal een probleem voordoet, is het te laat. Daarom hebben we ervoor gekozen gebruik te maken van een zeer extensief biologisch model met een lage dichtheid per hectare. Natuurlijk speelt ook de keuze van het aspergeras een rol. Maar wat ook interessant is, is dat de plant na verloop van tijd leert zichzelf te beschermen en sterker wordt.

Een zoekende biologische markt
Frédéric en Laura verhandelen hun asperges onder de merknaam Langeline binnen gespecialiseerde netwerken, op markten, aan restauranteigenaren en groothandelaren. Hoewel de situatie op de markt een paar jaar geleden veelbelovend was, heeft deze het nu moeilijk, zelfs voor asperges. "Veel telers en grote telercoöperaties zijn omgeschakeld naar biologisch, wat de markt heeft verzwakt. Vorig jaar merkten we het niet vanwege de coronacrisis, maar dit jaar wel en overduidelijk. De markt is zoekende, maar ik ben er zeker van dat zij zich uiteindelijk zal stabiliseren."

Biodynamische teelt om nog een stap verder te gaan
Dezelfde wil om ondernemend te zijn en nieuwe horizonten te verkennen hebben het echtpaar ertoe aangezet asperges biologisch-dynamisch te gaan telen. "We communiceren er zeer weinig over en hebben onze opbrengst ook nog niet onder het Demeter-label op de markt gebracht. In plaats daarvan wilden we deze nieuwe teeltmethode uitproberen, vooral voor de lol en uit nieuwsgierigheid, maar ook om onszelf uit te dagen en om het reeds genomen initiatief op het gebied van biologisch telen verder uit te bouwen. Bovendien hebben we een werknemer die sterk is geïnteresseerd in biologisch-dynamisch telen. Dit alles heeft ons er uiteindelijk van overtuigd om dit avontuur aan te gaan. Het beschermt ons ook tegen de controverses van de mix, want eenmaal begonnen met biologisch-dynamisch telen maakt het onmogelijk om nog terug te gaan naar traditioneel, conventioneel telen. Gelukkig kan Langeline het zich veroorloven om te innoveren zonder de risico's, dus proberen we het.

Deze manier van werken is een verrijkende ervaring, die Laura en Frédéric met enige bescheidenheid benaderen: "Biodynamisch telen is in de eerste plaats een kwestie van filosofie. De relatie met het land is zeer interessant. Biodynamisch telen heeft ervoor gezorgd dat we mensen hebben ontmoet die gepassioneerd zijn, die geloven in wat ze doen en die zeer toegewijd zijn. Het is goed om zulke mensen te ontmoeten, erg stimulerend. We zijn graag trots op wat we doen. Op geen enkel moment denken we echter dat we het met een biodynamische manier van telen beter doen dan andere telers. Het voelt gewoon goed om dit uit te proberen. We zitten nog vol twijfels, maar hebben een goed gevoel over dit initiatief."

Voor meer informatie:
Frédéric en Laura Poupard
Langevine
langevine@live.fr

Publicatiedatum: