Tholen - Bio-melkveehouder Joost Samsom heeft een vracht met 35 balen ruwvoer geschonken aan zijn Limburgse collega's Peter Hegger en Nelleke Rijs. Het in Arcen gevestigde Hoeve Jamboors is één van de bedrijven die getroffen werd door de overstromingen vorig jaar. Na een emotioneel gesprek met Nelleke beloofde Joost om ruwvoer aan ze te doneren. Nu heeft hij dus de daad bij het woord gevoegd: de mooie vracht is afgelopen zaterdag bezorgd.
Peter, Joost en Nelleke bij de volgeladen wagen
Nelleke reageerde vanmorgen als volgt: "We waardeerden het al enorm dat Joost best snel na de overstromingen al zelf belde. Dat gaf ons al zo'n geluksgevoel, dat hij zo meeleefde. En nu kwamen de beloofde balen dus echt. Zo mooi om te zien hoe blij Peter er mee is. Ik heb nu echt al een andere boer hier, zo fijn! Bij elke baal die hij uitlaadde, zei hij: die hebben we alvast." Nelleke wil ook graag de andere collega's bedanken die hen na de overstromingen geholpen hebben, zo kon het vee bijvoorbeeld tijdelijk in weilanden van andere boeren grazen. Hoeve Jamboors hoopt met het gedoneerde ruwvoer de periode te kunnen overbruggen totdat de koeien weer naar buiten gaan.
Uiterwaarden overstroomd
Eind juli publiceerde Biojournaal een oproep van LLTB om biologisch ruwvoer ter beschikking te stellen aan de getroffen boeren. Na overleg met zijn vrouw Liesbeth en zoon Simon heeft Joost naar aanleiding van dit bericht namens Samsom Wilnis vrijwel direct contact gezocht met LLTB. Hij vroeg zich af waar de pijnpunten zitten en wie ze zouden kunnen helpen, omdat ze best wel wat voer beschikbaar hebben. "Johan van LLTB vertelde over een bio-boer waarvan zo'n 30 hectare grasland in de uiterwaarden overstroomd was, waardoor al dit gras vernietigd moesten worden. Daardoor had hij een flink gat in zijn voorraad", aldus Joost.
Klaar voor vertrek in Wilnis
"Het telefoontje gaf hen al zoveel steun"
De bio-boer uit Wilnis nam vervolgens zelf contact op met Hoeve Jamboors. "Ik heb eerst met Nelleke gesproken. Dit was een heel emotioneel gesprek. Ze gaf aan dat het voor hen echt teveel werd en dat ze zich afvroegen of ze wel door konden met de boerderij. Dit trok ik me zeker aan en daarom heb ik aangegeven dat ik wel ruwvoer beschikbaar voor hen had. Het mooiste is dat ze het feit dat ik ze zelf belde en het verhaal wilde horen, al enorm waardeerden. Dat gaf hen al zoveel support en steun, waardoor ze de moed kregen om toch door te gaan. Dat is eigenlijk nog veel meer waard dan de materiële donatie."
Geen voorraad na drie droge zomers
Vooral het gevoel van ondersteuning deed Peter en Nelleke volgens Joost heel veel. "De overstroming en de gevolgen daarvan kwamen hard aan. Maar daar kwam bij dat ze al drie droge zomers achter de rug hadden. Daardoor zaten ze al niet bepaald ruim in hun voorraad. Ze hoopten de afgelopen zomer eindelijk voldoende gras van de percelen te kunnen halen. En het is nu al weer droog daar, dus ze zitten sowieso krap in het ruwvoer. Met deze donatie kunnen ze echt weer even vooruit. Het geld dat ze hiermee besparen kunnen we in andere dingen investeren."
"Ik hoop dat ze dat gevoel nog lang kunnen vasthouden"
Een oproep van Joost onder collega bio-boeren om ook balen beschikbaar te stellen leverde overigens geen respons op. "Dat stelde me wel een beetje teleur. Dus besloten we het dan maar alleen met ons bedrijf te doen. We kunnen dit missen. Ik had de balen natuurlijk kunnen verkopen, maar het voelt heel goed om onze collega's op deze manier te kunnen helpen. Ze zijn ontzettend blij en dankbaar. Ik hoop dat ze dat gevoel nog lang kunnen vasthouden."
Gratis vervoer
Voor het vervoer heeft Joost overigens ook een flinke lobby moeten voeren. Uiteindelijk bood AMCO, een bedrijf actief in compressoren, aan om de vracht kosteloos te vervoeren.
Biojournaal sprak vorig jaar n.a.v. de wateroverlast al met Nelleke. Klik hier voor dat artikel.
Voor meer informatie:
Joost Samsom
Samsom Wilnis
Gagelweg 1
3648 AV Wilnis
06 54985855
[email protected]
Hoeve Jamboors
Boerenweg 58
5944 EL Arcen
06 10245102
[email protected]
www.hoevejamboors.weebly.com