Schade beperkt gebleven bij Hoeve Jamboors

"Te aangrijpend voor de koeien om te evacueren"

Tholen - "Het had veel erger kunnen zijn", de opluchting is duidelijk hoorbaar bij Nelleke Rijs van biologische rundveehouderij Hoeve Jamboors in het Limburgse Arcen, waar de dijk aan de Maas het afgelopen weekend versterkt werd met zandzakken. Ook werden inwoners van het laaggelegen deel van Arcen geëvacueerd. Nelleke en haar man Peter Hegger kozen er voor om op het bedrijf te blijven. Het jongvee en de vaarzen die in de uiterwaarden stonden, werden allemaal op tijd in veiligheid gebracht. Ook is de nooddijk die rondom de voederkuil gebouwd werd overeind gebleven.

"Links onze grond die door het quellewater nat is en aan de andere kant ligt ook een stuk grond helemaal onder." Foto: Matthijs Beelen

Nelleke: "De dieren zijn allemaal veilig. Het is heel veel werk geweest. Zo hebben we onder meer een nieuwe generator moeten regelen omdat de oude kapot bleek te zijn. En wanneer de politie in je straat komt en aangeeft dat je moet evacueren, weet je dat het menens." Nelleke en Peter besloten op het bedrijf te blijven. "Het was te aangrijpend voor de koeien om te evacueren en uiteraard hebben we ze niet alleen gelaten."

Ze zijn erg dankbaar voor de hulp die werd geboden door boeren en een loonwerker in de buurt. "Zij hebben onder meer meegeholpen met het verplaatsen van het voer. De eerste snit hadden we al van het land gehaald en we zijn heel blij met de kuil. Deze hebben we gelukkig kunnen redden door er een dijk omheen te creëren." De uiterwaarden rond het bedrijf aan de Boerenweg 58 staan nog vol water, hoe groot de schade daar is, valt nog niet te zeggen.

Voor meer informatie:
Hoeve Jamboors
Boerenweg 58
5944 EL Arcen
06 10245102
nellekerijs@hotmail.com 
www.hoevejamboors.weebly.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven