Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Vega voer is uitermate geschikt voor honden die slecht tegen dierlijke eiwitten kunnen"

Ook een week zonder vlees voor de hond?

Tholen - Deze week is het de Nationale Week zonder Vlees. Ook Yarrah, producent van biologisch honden- en kattenvoer, haakt hierop in. Voor slechts 0,99 euro kan men een proefpakketje biologisch vega hondenvoer bestellen, met daarin twee zakjes vegetarische brokken met biologische sojabonen, kokosvet, witte lupine en baobab voor volwassen honden. "Door aandacht te vragen voor ons vega hondenvoer willen we mensen bewust maken van het feit dat ook onze huisdieren veel vlees eten en dus een relatief hoge 'pootafdruk' hebben. Deze vleesconsumptie heeft niet alleen een flinke impact op het milieu, het dier zelf kan ook zeker baat hebben bij een plantaardig dieet. Zo zijn er honden bij die problemen hebben met de verwerking van dierlijke eiwitten", vertelt Daan van der Mooren namens Yarrah.

Yarrah heeft sinds 1995 vegetarisch hondenvoer in het assortiment. Naast droogvoer is er ook natvoer met als belangrijkste eiwitbron soja. Daan geeft aan dat het voer niet perse bedoeld is voor vegetariërs om hun hond vleesloos te kunnen voeren. "Veel mensen denken dat we het toendertijd daarvoor ontwikkeld hebben. Dat is echter niet waar. Het vegetarische voer is in eerste instantie bedoeld én uitermate geschikt voor honden die slecht tegen dierlijke eiwitten kunnen."

Voor en tegenstanders
Voor- en tegenstanders van het vega voeren van honden kunnen volgens Yarrah lijnrecht tegenover elkaar staan, maar allemaal hebben ze wel één ding gemeen: ze willen het beste voor hun dier. Wie zijn hond alleen vers vlees wil geven en merkt dat zijn dier het er erg goed op doet, moet dat zeker blijven doen. Yarrah wil niemand overtuigen dat vega voeren beter is, maar voor dieren die problemen hebben met het verwerken van dierlijke eiwitten, kan het een uitkomst bieden. Wanneer een hond intolerant is voor bijvoorbeeld rundvlees, kiest men er bijvoorbeeld al snel voor om alleen nog maar producten met kip te geven. Maar als een hond én niet tegen rund én niet tegen kip én niet tegen varken kan, dan zou volgens Yarrah vega voer een uitkomst kunnen bieden.

Volwaardig alternatief
Daan geeft aan dat er verder vegetariërs en veganisten zijn die vanuit hun eigen principes hun hond vega willen voeren. "Wij nemen hen veel werk uit handen. Zelf een volwaardige vega-maaltijd klaarmaken vergt heel veel nutritionele kennis van zaken. Dan is het beter dat er een volwaardig alternatief bestaat, zodat de hond alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt."

Plantaardige eiwitten
Als belangrijkste eiwitbron gebruikt Yarrah soja in zowel de brok als het natvoer. "Eiwitten -plantaardig of dierlijk- zijn één van de belangrijkste energiebronnen. Wanneer plantaardige eiwitten op een bepaalde manier ontsloten worden, kunnen honden deze prima opnemen en omzetten in energie. Ook 10.000 jaar van domesticatie heeft er voor gezorgd dat honden in staat zijn plantaardige eiwitten op te nemen."

Carnivoor of niet
Een veelgehoord argument is volgens Daan, dat honden carnivoren zijn en dat ze vlees nodig hebben. Hoe reageert hij daar op? "Ons vega voer bevat alle bestanddelen die een hond nodig heeft om een gezond leven te leiden. En, eerlijk gezegd, veel conventionele droogvoerbrokken bevatten dusdanig weinig vlees dat ook dan al bijna van een vegetarische brok gesproken kan worden. In goedkoop regulier voer zit bijvoorbeeld 4% vlees in het ronde blokje, maar niet in het vierkante of driehoekige brokje waar driekwart van de zak mee gevuld is."

"Veel hondeneigenaren zien positieve verbetering"
Yarrah test niet op dieren. Dit maakt het lastig om aan te tonen dat het vega-voer problemen met de huid, vacht of vertering op kan lossen. Hiervoor is de producent dus afhankelijk van de ervaringen vanuit de praktijk. "We krijgen regelmatig reacties van de 'gebruikers', ofwel de hondeneigenaren. Veel hondeneigenaren zien na de overstap op vegetarisch voer een positieve verbetering bij hun hond."

Klik hier voor meer informatie over het proefpakketje.

Voor meer informatie:
Daan van der Mooren
Yarrah Organic Petfood
Van Leeuwenhoekstraat 26
3846 CB Harderwijk
0341 439850
dvdm@yarrah.com 
www.yarrah.com