Tholen - BioCore uit Weesp heeft een Oekraïense dochterfirma. Directeur Marco Molier vertelt dat ze ondanks alle hectiek goed contact hebben met de Oekraïense collega's. "Het is bizar dat we dit nog meemaken. Het is een grote ramp, erg surrealistisch. We hebben gelukkig goed contact met onze 3 Oekraïense collega's. Zij zijn gevestigd op verschillende plekken in het land en allemaal naar familie gegaan die buiten de grote steden wonen. Daar hebben de mensen voorlopig nog voldoende goederen om zich heen omdat ze beschikken over een eigen infrastructuur."

De biologische boerderijen waar BioCore mee werkt zijn geblokkeerd. "De infrastructuur van Oekraïne ligt volledig plat. Er is geen elevator die werkt, er wordt geen container verscheept, er is geen truck die rijdt en de havens zijn dicht." Op de boerderijen in Oekraïne wordt voor BioCore met name maïs, tarwe en gerst geteeld. Ook komt er zonnebloemolie vandaan. "Met man en macht werken we nu aan het vinden van alternatieven. En zodra we weer kunnen gaan handelen in Oekraïne, doen we dat uiteraard. Dan is het alleen de vraag of er bijvoorbeeld genoeg brandstof beschikbaar is om alle machines voor de inzaai van de nieuwe oogst weer het land op te krijgen. Het is nu nog onzekerheid troef, we hopen dat er over een paar weken meer duidelijkheid is."

Marco Molier (tweede van links) in de stand van BioCore tijdens BIOFACH 2020.

Over BioCore Organic LLC
BioCore koopt niet alleen producten van gescreende leveranciers in, het bedrijf is ook zelf direct betrokken in het teeltproces van de biologische producten. De Oekraïense dochterfirma BioCore Organic LLC is daar een goed voorbeeld van. BioCore Organic verzorgt de biologische certificering van een aantal boerderijen in Oekraïne en koopt de oogst van deze boeren. De Oekraïense medewerkers van BioCore begeleiden deze boerderijen op allerlei vlakken, onder meer in het management en de biologische teeltwijze van gewassen. Ook beoordelen zij de gewassen gedurende de teelt en na de oogst. Daarnaast nemen zij monsters en verzorgen zij het traject omtrent transport en de documentstroom voor de export van deze producten. De producten zijn hiermee volledig traceerbaar van inzaai in Oekraïne tot aan de verwerking bij de klanten.

Voor meer informatie:
Marco Molier
BioCore
Nesland 5M
1382 MZ Weesp
0294 805000
marco@biocore.nl 
www.biocore.nl