Tradin Organic haalt laatste vrachten met goederen nu versneld binnen

"Oekraïne was net een land dat weer opkwam qua bio-productie"

Tholen - De afgelopen nacht is Rusland Oekraïne binnengevallen. In het hele land worden bombardementen en beschietingen gemeld. Oekraïne is de laatste jaren een belangrijke leverancier voor biologische producten voor de Westerse markten geworden. Tradin Organic Agriculture is één van de Nederlandse bedrijven die handel drijft in en met Oekraïne. Karst Kooistra, Sourcing Development Director, geeft aan dat hierdoor enkele mooie nieuwe biologische ontwikkelingen in Oekraïne in de kiem worden gesmoord. "We hebben met name partnerships daar, geen eigen projecten. Het was voor ons net een land dat de laatste jaren weer opkwam qua bio-productie. En we zagen daar ook zeker nog wel groeikansen."

Hij vertelt dat Tradin voor diverse producten nauw in contact is met Oekraïense producenten en handelaren, alhoewel op beperkte schaal. "We zijn op dit moment versneld nog wat goederen aan het binnenhalen, de laatste vrachten."

Tradin kwaliteits- en inkoopmedewerkers voor Oost-Europa. Rechts op de foto staat Karst.

Wat zijn de verdere gevolgen die ze bij Tradin Organic verwachten? "Het grootste risico, maar dat is wel erg vroeg om daar nu al conclusies over te trekken, is dat het effect op grondstofprijzen zal gaan hebben. Dan gaat het met name om granen, soja, zonnebloemolie, tarwe. Als die regio instabieler wordt, gaan de prijzen wereldwijd omhoog. Dan zullen de prijzen voor de bio-grondstoffen verder mee gaan stijgen."

In Oekraïne zelf wonen geen medewerkers van Tradin, wel in de omliggende landen. Hoe reageren zij? "Daar is de spanning nu duidelijk voelbaar. Ook voor onze medewerkers is het wel een verrassing. Niemand had het op deze schaal verwacht."

Karst wil nog niet te ver vooruit te kijken. "Duidelijk is in ieder geval dat hiermee enkele mooie nieuwe biologische ontwikkelingen in Oekraïne in de kiem worden gesmoord. Verder moeten we afwachten. Het zou natuurlijk ook kunnen dat het niet al te lang gaat duren. Maar dat valt nu nog niet te overzien, we hopen alleen het allerbeste voor onze leveranciers en dat iedereen er zoveel mogelijk ongeschonden uitkomt."

Voor meer informatie: www.tradinorganic.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven