Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opgehokt: wat nu?

Nadat de ophokplicht opnieuw is ingegaan, zullen pluimveehouders wellicht enig drumgedrag hebben gezien in de stal. Hennen die drummen voor de uitloopluiken in de veronderstelling dat het weer tijd was om naar buiten te gaan. "Onze ervaring is dat dit gedrag vrij vlot weer verdwijnt. Wel had dit enigszins verhoogde uitval tot gevolg, ook nadien onder overlevende dieren die teveel geleden hadden", meldt Reudink in een blog.

"Vrijwel direct zagen we de voeropname van de hennen wat verminderen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de ontnomen bewegingsvrijheid wat resulteert in een lagere behoefte aan nutriƫnten. De laatste weken zien we de voeropname echter weer toenemen. Dit is mogelijk een gevolg van verveling wat de kippen parten gaat spelen.

Waar moet een pluimveehouder rekening mee houden nu de kippen binnen zitten? De bio-pluimveespecialisten van Reudink geven pluimveehouders graag een aantal tips:

  • Voorkom vervetting van de lever en opbouw van teveel lichaamsvet door een verhoogde voeropname. Is de voerstrategie die ingezet wordt nog passend? Bespreek de mogelijkheden met uw specialist en anticipeer hierop.
  • Controleer het aantal wormeieren in de stal door middel van regelmatige mestmonstername om een toenemende wormbesmetting te voorkomen. Zo vormt u een goed beeld van de wormbesmetting. Lees hier meer over wormdruk en het nemen van een correct mestmonster of bekijk dit artikel met tips om wormdruk efficiĆ«nt te beheersen.
  • Zorg voor voldoende afleidingsmateriaal en voorkom agressiviteit onder de dieren. Luzerne kan hierbij uitkomst bieden, maar ook afgedankte kerstbomen werken goed. Bovendien kan het dimmen van lichtintensiteit ook bijdragen aan het rustig houden van de hennen.
  • Voorkom het ontstaan van waterplassen in de uitloop. Het is een mooie kans om met de uitloop bezig te gaan, nu de hennen binnen zitten. Zorg voor een goede afwatering, aangezien deze waterplasjes graag worden bezocht door wilde vogels. Met de dreiging van AI wilt u liever geen vogels in de kippenren.

Voor meer informatie:
Reudink
info@reudink-bio.eu
www.reudink-bio.eu 

Publicatiedatum: