Opgehokt: wat nu?

Nadat de ophokplicht opnieuw is ingegaan, zullen pluimveehouders wellicht enig drumgedrag hebben gezien in de stal. Hennen die drummen voor de uitloopluiken in de veronderstelling dat het weer tijd was om naar buiten te gaan. "Onze ervaring is dat dit gedrag vrij vlot weer verdwijnt. Wel had dit enigszins verhoogde uitval tot gevolg, ook nadien onder overlevende dieren die teveel geleden hadden", meldt Reudink in een blog.

"Vrijwel direct zagen we de voeropname van de hennen wat verminderen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de ontnomen bewegingsvrijheid wat resulteert in een lagere behoefte aan nutriënten. De laatste weken zien we de voeropname echter weer toenemen. Dit is mogelijk een gevolg van verveling wat de kippen parten gaat spelen.

Waar moet een pluimveehouder rekening mee houden nu de kippen binnen zitten? De bio-pluimveespecialisten van Reudink geven pluimveehouders graag een aantal tips:

  • Voorkom vervetting van de lever en opbouw van teveel lichaamsvet door een verhoogde voeropname. Is de voerstrategie die ingezet wordt nog passend? Bespreek de mogelijkheden met uw specialist en anticipeer hierop.
  • Controleer het aantal wormeieren in de stal door middel van regelmatige mestmonstername om een toenemende wormbesmetting te voorkomen. Zo vormt u een goed beeld van de wormbesmetting. Lees hier meer over wormdruk en het nemen van een correct mestmonster of bekijk dit artikel met tips om wormdruk efficiënt te beheersen.
  • Zorg voor voldoende afleidingsmateriaal en voorkom agressiviteit onder de dieren. Luzerne kan hierbij uitkomst bieden, maar ook afgedankte kerstbomen werken goed. Bovendien kan het dimmen van lichtintensiteit ook bijdragen aan het rustig houden van de hennen.
  • Voorkom het ontstaan van waterplassen in de uitloop. Het is een mooie kans om met de uitloop bezig te gaan, nu de hennen binnen zitten. Zorg voor een goede afwatering, aangezien deze waterplasjes graag worden bezocht door wilde vogels. Met de dreiging van AI wilt u liever geen vogels in de kippenren.

Voor meer informatie:
Reudink
info@reudink-bio.eu
www.reudink-bio.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven