Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Land van Ons presenteert alternatief voor datacenter in Flevopolder

Geen megadatacenter maar 166 hectare natuurinclusieve landbouw

Burgercoöperatie Land van Ons wil de 166 hectare landbouwgrond in de Flevopolder kopen, die voor een megadatacenter dreigen te worden gebruikt. Samen met haar 15.000 deelnemers wil de coöperatie de grond inrichten als 'het voorbeeld van boeren anno 21e eeuw'. 

Net als veel andere Nederlanders hebben de deelnemers in Land van Ons grote zorgen en bedenkingen bij de plannen voor bouw en exploitatie van een megadatacenter in de Flevopolder. In de brief aan het College van B&W stelt voorzitter Franke Remerie dat de effecten van toelating van het datacenter tot buiten de grenzen van de gemeente Zeewolde reiken. Hij biedt namens het bestuur van Land van Ons het College een alternatief aan, dat naar zijn idee wél op maatschappelijke steun kan rekenen. Een alternatief dat bijdraagt aan een voor de toekomstige generaties leefbaar en beleefbaar Nederland. 

Land van Ons wil de 166 hectare landbouwgrond kopen (investering rond de €20 miljoen). Zij verwacht met haar eigen 15.000 leden en het draagvlak dat ook buiten de coöperatie aanwezig is, de aankoop te kunnen financieren. Als extra zekerheidsstelling is er op deze korte termijn contact gezocht met het Nationaal Groenfonds. Hun rol is om namens het ministerie van LNV voorstellen te beoordelen, die de landbouwtransitie naar natuur inclusieve landbouw ondersteunen. Het Groenfonds geeft aan dat het voorstel past binnen hun financieringsstrategie. Mocht het college van B&W van Zeewolde in gesprek willen met Land van Ons, dan zullen verdere stappen in deze worden ondernomen. 

"De landbouwgrond gaat duurzaam bewerkt en ingericht worden als HET voorbeeld van boeren anno 21e eeuw. Efficiënt, met oog voor biodiversiteit, natuur en landschap, en verbindend naar de maatschappij. Een voorbeeld dat Nederland vooropzet in de Europese orde als het gaat om de noodzakelijke transitie in de landbouw", aldus Land van Ons voorzitter Franke Remerie. 

In de brief aan het College vraagt Land van Ons om hun alternatief in te brengen in de discussie. 

Voor meer informatie: 
Land van Ons
www.landvanons.nl

Publicatiedatum: