Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Met huidig beleid telt Europees bio-areaal 15 procent in 2031

Volgens de Europese Commissie telt het biologisch landbouwareaal in de EU in 2031 15%. In de Europese Green Deal en met name in de Farm-to-Fork en biodiversiteitstrategie staan ambitieuze doelen met betrekking tot de biologische sector, denk aan 25% biologische landbouw in 2025. Hiermee is geen rekening gehouden in de Agricultural Outlook die de Europese Commissie gisteren presenteerde. Want hoewel de onderhandelingen over de nieuwe GLB inmiddels zijn afgerond, moeten de EU-landen hun strategische plannen nog indienen. Daarom is er in deze vooruitzichten uitgegaan van het huidige GLB, dat in 2015 in werking trad.

Aandeel biologische landbouwgrond zal toenemen
Zonder rekening te houden met ondersteunende maatregelen in het kader van het nieuwe GLB of Europese Green Deal zal de omschakeling van conventionele naar biologische landbouw in het volgende decennium naar verwachting hoog blijven, net als in de periode 2014-2019. Dat is te danken aan een groeiende vraag naar biologische producten als gevolg van de groeiende aandacht die wordt gegeven aan de klimaatverandering, en de manier waarop voedsel wordt geproduceerd.

Uitgaande van deze veronderstelling zou het aandeel van biologische grond in de totale landbouwgrond in 2031 15% kunnen bereiken. 20% van het blijvend en tijdelijk grasland zou biologisch worden geëxploiteerd, en 12% van de akkerbouwgrond. Bij deze laatste zou de teelt van biologische granen toenemen, als reactie op de extra vraag naar biologische levensmiddelen en diervoeders. Door de toename van de biologische zuivelproductie en verdere extensivering en diversificatie zal het aandeel van eiwitten uit gras in het voederrantsoen toenemen. De voederprijzen zullen de komende paar jaar dalen en vervolgens tot 2031 stijgen. 

Het totale landbouwareaal in de EU zal naar verwachting licht afnemen, vooral door een daling van het areaal akkerbouwgewassen. De vraag naar voeder uit akkerbouwgewassen zal naar verwachting afnemen als gevolg van de inkrimping van de varkens-, rundvlees- en melkveestapel in de EU. 

Steun uit nieuwe maatregelen
De nieuwe GLB en andere ondersteunende maatregelen die voortvloeien uit de uitvoering van de Europese Green Deal zouden de ontwikkeling van de biologische sector verder kunnen ondersteunen, aldus de Europese Commissie.