Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Weg vrij voor 0% op btw op AGF

Na een impasse van jaren, zijn de Europese ministers van Financiën het dinsdag eens geworden om niet langer btw te heffen op groenten en fruit. Volgens de huidige Europese wet- en regelgeving is het minimale btw-percentage dat toegepast mag worden nog 5%. De Nederlandse overheid heeft het btw-percentage op 1 januari 2019 zelfs verhoogd van 6% naar 9%. Verwacht wordt dat het nieuwe akkoord tussen de Europese ministers van Financiën begin 2022 zal worden omgezet in Europese wetgeving. 

Lagere inkomens steeds meer op achterstand
Een lager btw-tarief op groenten en fruit als productcategorie is zeer welkom in een tijd van hoge inflatie. Uit eerder onderzoek bleek dat een btw-verhoging van 6 naar 9% per 1 januari 2020 de barrière voor veel Nederlanders om te kiezen voor groenten en fruit verder heeft verhoogd en dat dit met name de lagere inkomensgroepen heeft geraakt. 

Janine Luten, directeur GroentenFruit Huis: "De mogelijkheid die vanuit Brussel wordt geboden om een nultarief op groenten en fruit in te kunnen voeren zien wij als een doorbraak. Wij hopen dat het nieuwe kabinet dit nu ook meeneemt in een nieuw regeerakkoord. Dit is een geweldige kans om gezonde voeding voor iedere Nederlander toegankelijk te maken. Een gezonde leefstijl heeft een grote meerwaarde voor onze samenleving. De pandemie heeft dat helaas zeer pijnlijk duidelijk gemaakt." 

Bron: GroentenFruit Huis

Publicatiedatum: