Bio-witlof geteeld in een kelder in Calvados

In het Franse Caumont-sur-Aure (gelegen in het departement Calvados) is Arnaud Lecan begonnen met het telen van witlof. Dit jaar bereidt hij zijn eerste biologische teelt voor in zijn kelder.

Arnaud heeft er uiteindelijk voor gekozen om witlof te gaan telen, omdat hij merkte dat er nog geen lokale witlofteler in de regio te vinden was. “Na een paar pogingen besloot ik ervoor te gaan. Ik wilde ook meewerken aan de dynamiek van de regio. Inmiddels zijn er in totaal ongeveer 10 lokale witloftelers die aan dezelfde Biocoop-winkel leveren, dus waarom zouden we niet gaan samenwerken?”

De jonge teler verwacht tegen 2022 een opbrengst van meer dan 200.000 stuks witlof te genereren die momenteel in zijn kelder worden geteeld en op de markt zullen worden gebracht onder het merk ‘Endives du Bocage’. Zijn opbrengst zal worden gedistribueerd naar de diverse Biocoop-winkels van Saint-Lô, Agneaux, Bayeux, Falaise, de agglomeratie van Caen, Lisieux, Vire, Bernay en Biau Courtil de Torteval.

“In mijn kelder heb ik de afgelopen maand 40.000 wortels geplant. Voor het eerste seizoen, dat loopt van eind oktober 2021 tot april 2022, moet ik 210.000 tot 220.000 stuks witlof met Franse wortels kunnen telen. Als alles goed gaat, heb ik straks een opbrengst van 18 ton witlof. Mijn doel is om een volledig Franse witlof te ontwikkelen.” 

“In april 2022 moet ik waarschijnlijk Nederlandse wortels kopen om de kruising te garanderen. De Franse witlofsector is erg klein. Alleen Nederlandse telers kunnen mij 180.000 wortels leveren. Later in het jaar doe ik weer een beroep op een aantal lokale, Franse telers, waaronder één in Brécey (Manche). Volgend jaar maak ik alleen gebruik van Franse wortels, hoogstwaarschijnlijk van telers uit La Manche of Calvados.”

De teler wil zelfs nog verder gaan en voor volgend jaar een andere locatie zien te regelen. “Ik wil graag een ondergrondse locatie, indien mogelijk, zodat er weinig hoeft te worden (bij)verwarmd. Onder de grond liggen de temperaturen tussen de 10 en de 12°C, dus ik verbruik dan weinig energie. Als iemand in de omgeving van Caumont-sur-Aure zo'n plek heeft, met een oppervlakte van tussen de 100 en de 150 m², ben ik heel geïnteresseerd!”

Bron: actu.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.