Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VK: Biologische sector verheugd over aangekondigde milieusubsidies

Het Britse ministerie van milieu presenteerde gisteren nieuw beleid om duurzame landbouw te stimuleren. De nieuwe regeling, Incentive Sustainable Farming, is onderdeel van drie milieubeheerprogramma's en is bedoeld om boeren te belonen voor hun inzet voor publieke zaken als het beschermen van waterkwaliteit, biodiversiteit, diergezondheid en dierwelzijn en het tegengaan van klimaatverandering. Met het SFI wil de overheid dat alle boeren binnen een paar jaar naast de voedselproductie het produceren van milieu- en klimaatveranderingsvoordelen als een integraal onderdeel van hun bedrijf zien.

De regelingen zijn goed nieuws voor biologische boeren en telers in het land. SoilAssociation reageert dan ook verheugd op de plannen die minister George Eustice presenteerde. Volgens de organisatie, die samen met andere natuurorganisaties heeft gelobbyd, betekent het een langverwachte erkenning door de regering dat biologische landbouw voordelen oplevert voor het milieu en dat deze vorm van landbouw moet worden gestimuleerd.

Eerste stap naar erkenning
"Steun voor biologisch, met inbegrip van degenen die omschakelen naar biologisch, is de eerste stap naar erkenning van het feit dat we moeten werken in harmonie met de natuur in landbouw. Maar het moet verder gaan. Buiten de biologische landbouw is er geen sprake van beloningen voor landbouwers die het milieu op hun hele bedrijf beschermen. In plaats daarvan ligt de nadruk op geïsoleerde praktijken. We kunnen de klimaatcrisis niet oplossen zonder de achteruitgang van biodiversiteit een halt toe te roepen. Het is niet genoeg om een deel van een bedrijf te beschermen terwijl een ander deel schade lijdt. Kleine aanpassingen aan de status quo zullen niet voldoende zijn. Een wijdverbreide verschuiving naar natuurvriendelijke, agro-ecologische landbouw moet worden gestimuleerd. Wij hopen dat dit de eerste stap is in de richting van een regering die duidelijkheid verschaft over het soort landbouw dat zij in het Verenigd Koninkrijk wil zien. Boeren moeten nu het vertrouwen krijgen om veranderingen op lange termijn door te voeren." 

Voor meer informatie: www.soilassociation.org