Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van Gelder groente en fruit duurzaam tot aan de tapijttegels toe

"Neem duurzaamheid vanaf de start van de nieuwbouw mee, achteraf kan er veel, maar dat is altijd duurder"

Zeg je duurzaam, dan zeg je Van Gelder groente en fruit. Het bedrijfsgebouw aan de Krommeweg behoort tot de top 5 van duurzaamste nieuwbouwlocaties in Nederland. Alles is er duurzaam, tot de tapijttegels aan toe, zo meldt Dutch Fresh Port. Daarnaast investeert Van Gelder groente en fruit in het zogenaamd verticaal telen van onder andere sla. Het telen van 1 kilo groente kost hierbij slechts 1 liter water. En dat is spectaculair minder dan de 260 liter water die nodig is bij telen op de koude grond of de 20 liter water bij kasteelt. Directeur Gerrit van Gelder (op foto) is blij met de duurzame stappen die hij heeft gezet. “Maar eerlijk is eerlijk, eenvoudig is het niet.”

Zonnepanelen op het dak: 3.500 stuks. Fruitbomen in de boomgaard voor het pand: 540 stuks. Gasverbruik: 0 m3. Energieverbruik voor het opwarmen van de kantoren: 0. Reductie van de CO2-uitstoot: aanzienlijk. Het groenteafval pureert Van Gelder tot basis voor biologische brandstof en het water van het dak wordt opgevangen en voor de toiletten gebruikt. Alle mogelijke maatregelen op het gebied van duurzaamheid zijn in en om het gebouw van Van Gelder doorgevoerd.

Van Gelder groente en fruit streeft er onder meer naar om Nederland gezonder en duurzamer te laten eten. Toen er nieuwbouw gerealiseerd moest gaan worden, heeft het management van Van Gelder groente en fruit dan ook veel gesprekken gevoerd over hoe ver het als bedrijf hierin wilde gaan. Gerrit van Gelder: “Er zijn vijf niveaus, waarbij 1 de minst duurzame optie en 5 de duurzaamste. Hoe hoger het duurzaamheidsniveau, hoe groter de investering. Toch hebben we besloten voor het allerhoogste niveau te gaan, mede omdat we veel aanbestedingen doen bij de overheid. Daarbij komt de vraag naar duurzaam ondernemen vaak terug.” De aanpassingen die nodig waren voor een duurzame inrichting heeft Van Gelder meteen in het bestek meegenomen. “Van begin tot eind heeft W4y ons begeleid. Dit is een gespecialiseerd adviesbureau in gebouwgebonden installaties, bouw en duurzaamheid.”

Kosten en opbrengsten
De investering is hoog. “Dit hebben we mede kunnen betalen dankzij subsidies en het aftrekken van een deel van de vennootschaps-belasting. Op dit moment heb ik geen inzicht in wat het oplevert. Het voorbije coronajaar maakt vergelijken erg lastig. Wel is zo dat het BREAAM-certificaat (duurzaamheidsprestatie van vastgoed) opdrachtgevers iets makkelijker over de streep trekt, zeker als ook zij daar groot belang aan hechten. Maar als het puntje bij het paaltje komt, gaat het altijd om de prijs van je product en dienstverlening. Dat is en blijft zo.”

Voorwaarden en controles
Gerrit van Gelder is hoe dan ook blij dat zijn bedrijf deze stap heeft gezet. “Duurzaam leven is belangrijk en heeft de toekomst. Maar het is allesbehalve eenvoudig. Vrijwel alles moet aan speciale voorwaarden voldoen, zoals kwaliteit, automatisering en toepassing van LED-verlichting. De tapijttegels bijvoorbeeld waren destijds alleen in Amerika verkrijgbaar. Ze zijn gemaakt van gerecycled materiaal. Voor duurzame producten wordt vaak nieuw materiaal toegepast dat in de praktijk kan tegenvallen. En er zitten veel controles aan vast, want de toepassingen moeten up-to-date blijven, de isolatie voldoende dik, de inrichting onderhouden en de vleermuizen in de vleermuizenkast worden geteld. Daarvoor moeten we verschillende contracten afsluiten. Van langdurige onderhoudscontracten tot een jaarlijks contract voor de controle van de vleermuiskast.”

Duurzaamheid, gezondheid en smaak
De ontwikkeling past helemaal bij Van Gelder. “Duurzaamheid, gezondheid en smaak zijn de drie thema’s waarop we ons de komende tien jaren focussen. We willen eraan meewerken dat mensen meer gezonde voeding eten en minder vlees. Dat geeft minder CO2-uitstoot. Met het verticaal telen dragen we hier eveneens aan bij. Dit heeft een grote toekomst. Je kunt de techniek namelijk overal ter wereld neerzetten, bijvoorbeeld op de toendra in Rusland of het lavaveld op IJsland. Zolang er maar water beschikbaar is. Verticaal telen scheelt daarmee niet alleen heel veel water, maar ook vlieguren. Alle landen kunnen hun groenten namelijk dichtbij huis telen en oogsten. Zo hou je de productie dichtbij de afzetmarkt. Reken maar uit.”

Fruitbomen
Zelfs de boomgaard van 540 fruitbomen die Gerrit van Gelder onlangs heeft aangeplant bij de entree heeft een duurzame insteek. “De boomgaard is in eerste instantie bedoeld om kinderen er bewust van te maken dat een appel aan een boom groeit en dat gezond eten ook lekker is. Maar er zit inderdaad ook een duurzaam aspect aan. Al dat asfalt rondom ons gebouw was slecht voor de waterafvoer tijdens extreme regenbuien. Door het asfalt te vervangen door fruitbomen helpen we ook daar het milieu een handje bij.”

Tip
De belangrijkste tip van Gerrit van Gelder voor bedrijven die ook een duurzaam gebouw ambiëren: “Probeer duurzaamheid vanaf de start mee te nemen in de inrichting van een nieuwbouw. Achteraf kan er ook nog veel, maar dat is altijd duurder.”

Bron: Dutch Fresh Port

Voor meer informatie:
Gerrit van Gelder
Van Gelder Groente en Fruit
Krommeweg 10
2988 CB Ridderkerk
Tel: +31 (0)6 17 94 65 50
gvangelder@vangeldernederland.nl   
www.vangeldernederland.nl

Publicatiedatum: