Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

OPTA Europe beveelt integratie van Nova-concept in de Nutri-score aan

De leden van OPTA Europe hebben de OPTA Position paper over voedingswaarde-etikettering en -communicatie aangenomen. In deze position paper verwelkomt de organisatie de duidelijke uitspraken van de Europese Farm-to-Fork-strategie over de relatie tussen voeding en gezondheid. "Het toont de verantwoordelijkheid en ambitie van de Commissie om burgers te ondersteunen in hun voedselkeuzes door middel van adequate voedseletikettering. Massaal overgewicht, vroegtijdige dieetgerelateerde sterfgevallen en torenhoge kosten voor gezondheidszorg als gevolg van door voeding veroorzaakte niet-overdraagbare ziekten zijn signalen voor dringende actie. En het is goed dat de EU-regering bereid is actie te ondernemen tegen ondervoeding", aldus de organisatie.

Twee aanbevelingen
Met betrekking tot een mogelijke verplichte front-of-pack-labeling (FoPL), formuleert OPTA in de nieuw gepubliceerde position paper twee belangrijke aanvullende aanbevelingen.

Bavo van den Idsert, verenigingsmanager van OPTA: "Het is duidelijk dat het Nutri-score concept het meest gunstige en begrijpelijke concept is, gebaseerd op bewijs in studies. Nutri-Score vertaalt de voedingsadviezen in een eenvoudig te begrijpen grafische weergave. De essentiële voorwaarde is echter dat de voedingsrichtsnoeren die aan een FoPL-etiketteringsconcept ten grondslag liggen, op bewijsmateriaal zijn gebaseerd. Het is vooral dit punt waarom wij vraagtekens zetten bij sommige aspecten van Nutri-Score, die in onze stellingname zijn gespecificeerd. Een belangrijk aspect is dat de Nutri-Score ook informatie zou moeten bevatten over de graad van verwerking, gezien het grote effect daarvan op voedingsgerelateerde stofwisselingsziekten in vergelijking met de loutere samenstelling van macronutriënten, en daarom gekoppeld zou moeten worden aan het Nova-concept.

Een andere belangrijke aanbeveling in de OPTA-standpuntnota is dat een etiketteringsconcept zoals de Nutri-Score van FoPL andere activiteiten, zoals de financiering van voedingseducatie en kwaliteitsvoeding in scholen, kleuterscholen, universiteiten, ziekenhuizen en andere openbare instellingen, niet kan en mag vervangen of verminderen. Onderwijs en preventie blijven, samen met de herformulering van producten en - vooral - enkele correcties van voedingsrichtsnoeren, belangrijke pijlers in de strijd tegen voedingsgerelateerde ziekten." 

Voor meer informatie: www.opta.bio 

Publicatiedatum: