Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bacteriën, schimmels en virussen 'friends with benefits’ voor telers

De beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen staat onder druk. Hierdoor kijkt de tuinbouw naar andere oplossingen voor telers om hun gewas te beschermen tegen ziekten en plagen. 

Het net verschenen boek ‘Microbial bioprotectants for plant disease management’ belicht de laatste stand van zaken omtrent biologische gewasbescherming met behulp van nuttige bacteriën, schimmels en virussen. Het boek, met bijdrages van diverse auteurs en geredigeerd door onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) en Koppert Biological Systems, geeft een volgens de schrijvers genuanceerd beeld van de mogelijkheden en voordelen, maar ook de uitdagingen die het gebruik van biologische gewasbescherming met zich meebrengt.

In het boek lichten internationale experts die actief zijn bij onderzoeksinstituten en producenten van gewasbeschermings-middelen toe hoe nuttige micro-organismen als tegenspelers van ziekteverwekkers in de biologische gewasbescherming gebruikt kunnen worden. De auteurs geven een breed inzicht in hoe producten worden ontdekt, ontwikkeld en in de praktijk worden toegepast.

“De combinatie van wetenschap en toepassing maken het boek bijzonder waardevol. Informatie over de marktperspectieven en het toelatingsbeleid voor biologische middelen is essentieel voor elke onderzoeker die nieuwe duurzame gewasbeschermingsmethoden ontwikkelt”, zegt Jürgen Köhl, senior onderzoeker bij WUR en één van de redacteuren van het boek.
 

De schimmel Trichoderma - bekend om zijn plantversterkende werking - op een petrischaal (Foto Koppert Biological Systems) 

Biologische gewasbescherming is beter voor mens en milieu en draagt ook bij aan behoud en bescherming van biodiversiteit, vertelt mede-redacteur Willem Ravensberg van Koppert Biological Systems. "Daarnaast is het noodzakelijk vanwege de strengere EU wetgeving. Marktperspectieven veranderen hierdoor. Maar de complexe en zeer tijdrovende toelatingsprocedure belemmert nog steeds de toepassing van biologische middelen."

Hij vervolgt: "In dit boek worden talloze oplossingen die de natuur biedt om plantenziekten te voorkomen en te bestrijden door experts vanuit de gehele wereld beschreven, evenals voorbeelden van situaties waarin dit al gebeurt. Het boek is een enorme bron van kennis en inspiratie voor onderzoekers, productontwikkelaars, beleidsmakers en eindgebruikers en laat zien dat nuttige micro-organismen essentieel zijn in de duurzame landbouw van de nabije toekomst.”

Het boek is vanaf 23 november – deels ook als open access - beschikbaar, via de Engelse uitgeverij Burleigh Dodds Science: https://shop.bdspublishing.com/store/bds/detail/workgroup/3-190-106382

Bron: WUR

Publicatiedatum: