Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verdeler wil totaalaanbieder van bio-producten zijn

Burgemeester van Tienen op bezoek bij Marma

Op vrijdag 19 november, tijdens de ‘dag van de ondernemer’, werden politici door Unizo in contact gebracht met ondernemers. Burgemeester van Tienen, Katrien Partyka, ging op bezoek bij Marma, verdeler in bio-producten met familiaal karakter. Zaakvoerders Steve en Lien Portauwe, de tweede generatie binnen het familiebedrijf, stelden o.a. het nieuwe gebouw voor dat recent op de Feed Food Health campus voor innoverende voedingsbedrijven in Tienen gebouwd werd.  Wat in 1995 startte met het verdelen van slechts enkele bio-producten in een garage, is uitgegroeid tot een onderneming met familiaal karakter dat meer dan 5000 bio-producten verdeelt.  

Duurzaamheid als uitgangspunt 
Tijdens de rondleiding in het gebouw, werden verschillende duurzame aspecten toegelicht die voorzien werden in het bedrijf. Zo wordt er gewerkt met eigen multitemperatuur vrachtwagens en gekoelde loskades zodat de koude keten niet doorbroken wordt. Ook ligt er voor 165 Gigawatt aan zonnepalen op het dak van het gebouw en wordt er met warmterecuperatie gewerkt. Verder zijn er vaste leveringsdagen voor de klanten. Zo kan er met het eigen routesysteem een zo ecologisch mogelijke route uitgestippeld worden die rekening houdt met de wensen van de klant.  

Er is steeds meer aandacht voor het belang van bio-producten. Toch is het aandeel van bio-producten in België nog steeds maar 3% van de totale markt. De markt is erg versnipperd. Marma wilt daarom met een breed gamma (momenteel 40% verse producten en 60% droogwaren) een totaalaanbieder van bio-producten zijn. Hierbij wordt er veel samengewerkt met lokale, kleinere producenten.

Ook burgemeester Partyka ziet er het belang van in om de verkoop van deze producten in de toekomst te stimuleren. Voor Partyka is het daarom een droom om in Tienen naast de wekelijkse rommelmarkt in de toekomst ook een bio-markt te kunnen openen. 

Knelpunten in beeld gebracht 
Een correct beeld van wat ondernemers dagelijks ervaren werd geschetst. Partyka was alvast onder de indruk van de aanpak en de groei van het bedrijf. Burgemeester Partyka nam daarnaast ruim de tijd om te luisteren naar de knelpunten waar een bedrijf tegenaan loopt en de punten waar men soms door regelgeving gehinderd wordt.  

In Tienen zijn er enkele bedrijven die tijdens de lockdown-periode een goede zaak gedaan hebben door mee te gaan in het online verhaal. Andere bedrijven kregen het lastig door er niet aan deel te nemen. Ook kleinere bio-winkels zien het nut niet altijd in van online verkopen. Op die manier nemen buitenlandse projecten soms dit aandeel in de markt in.

Tienen heeft een aantal zones voor industrie. Burgemeester Partyka geeft aan dat we er wel zuiniger, creatiever en ruimte-efficiënter mee moeten omgaan. Zo moeten de wegen zelf en de ontsluitingen naar snelwegen voorzien worden en kan er gewerkt worden met gezamenlijke parkeerruimte voor meerdere bedrijven. Unizo vult aan dat bedrijven hier soms tegen de regels aanlopen, dus dat een samenwerking op dit vlak zeer nuttig zou zijn. Ook Marma heeft een zoektocht naar een geschikte locatie achter de rug, maar heeft nu een plek gevonden waar alle activiteiten in één gebouw kunnen plaatsvinden.

Voor meer informatie: www.marma.be

Publicatiedatum: