Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Dit seizoen is de Chinese prijs van biologische gember min of meer gelijk aan die van gewone gember"

In een poging om voordeel te halen uit het feit dat zij de eersten op de markt waren, haastten sommige exporteurs zich vorig jaar om gember vroeger dan gewoonlijk te leveren. Nu het nieuwe seizoen is begonnen en de oogst al ten einde is, haasten de exporteurs zich niet om de markt te bevoorraden. Zij laten de gember in pakhuizen rijpen. Manager Chen van Juxian Taiyuan Foodstuffs sprak onlangs over de huidige omstandigheden op de Chinese gembermarkt.

"Dit seizoen is de kwaliteit van het product uitstekend en is de opbrengst met ongeveer 40% gestegen, maar de weersomstandigheden in de teeltgebieden waren uitzonderlijk. De kou kwam dit jaar vrij vroeg. Aangezien de oogst groter was dan gewoonlijk, bevond een deel van de gember zich nog op het veld toen de temperatuur daalde, met vorstschade als gevolg. Naar schatting is ongeveer 20% van de oogst aangetast. Dat betekent dat de werkelijke opbrengst dit jaar slechts met 20% is toegenomen."

De gemberexport van vorig seizoen is al gestopt. "Onze export is met 30% gedaald ten opzichte van voorgaande jaren en dat is te wijten aan de pandemie. De zeevrachtprijzen zijn bijna vertienvoudigd en sommige van onze overzeese klanten konden zich dat niet veroorloven, dus hebben ze hun import verminderd. De verzendkosten op routes tussen Brazilië en Europa bedragen slechts een derde van de kosten tussen China en Europa, dus importeurs die zich de stijgende verzendkosten niet konden veroorloven, verminderden hun import uit China en richtten hun aandacht in plaats daarvan op Brazilië," zei Chen. "Vorig jaar bleef de exportprijs van gember laag, de verladingskosten stegen en de overzeese vraag bleef zwak, met alle financiële gevolgen van dien. Maar we zijn gember blijven exporteren om de goede relatie met onze klanten te behouden."

De huidige inkoopprijs in de teeltgebieden bedraagt ongeveer
€ 0,14/0,5 kg voor gewone gember. Dat is een derde van de prijs van vorig jaar. Verse gember staat op het punt in grote hoeveelheden op de markt te komen. Op de vraag hoe de markt zich ontwikkelt, antwoordt Chen: "De gemberteelt is toegenomen, maar de prijs blijft laag en de vraag op de markt is zo zwak dat de prijs nog verder zal dalen. Ik verwacht dat de prijs nog lager zal zijn wanneer het retailseizoen begint."

De marktvraag naar biologische gember is iets sterker dan de marktvraag naar gewone gember. Voor biologische gember is echter een uitgebreide certificering nodig, wat betekent dat telers veel meer moeten investeren in de teelt van biologische gember dan in de teelt van gewone gember. Bovendien maken de residuen van gewasbeschermingsmiddelen op sommige velden het voor de telers onmogelijk om een biologische certificering te verkrijgen. Daarom weigeren de meeste bedrijven tijd en geld te investeren in de teelt van biologische gember. En dus blijft de export van biologische gember beperkt.

Juxian Taiyuan Foodstuffs heeft biologische gemberplantages in Shandong en Guangxi met een areaal van 53 ha. Hun klantenbestand is echter uitgebreid en de vraag naar biologische gember is toegenomen. Daarom heeft Juxian Taiyuan Foodstuffs dit jaar het areaal van de biologische gemberplantage verdubbeld met extra biologische gemberteeltbedrijven in Dalian.

"Onze opbrengst in Guangxi en Dalian is dit jaar gestegen. Maar het grootste probleem blijft het lage prijsniveau. In het verleden was de prijs van biologische gember enkele malen hoger dan de prijs van gewone gember. Dit jaar is de prijs van biologische gember slechts €0,02/0,5 kg hoger dan de prijs van gewone gember. Voeg daarbij de exportkosten en het marktvoordeel van biologische gember is dit jaar bijna volledig verdwenen."

Juxian Taiyuan Foodstuffs is opgericht in 1999. Het bedrijf is gespecialiseerd in de export van gember. Ze exporteren hun gember voornamelijk naar Europa en Noord-Amerika. Het bedrijf is GlobalGAP, GRASP, BRC, SMETA, EU Organic en USDA Organic gecertificeerd. "We blijven onze gemberexport verder ontwikkelen, maar de laatste jaren hebben we onze activiteiten ook uitgebreid met de export van diepgevroren groenten. De Europese kwaliteitsinspectie van Chinese diepgevroren groenten is zeer streng. De meeste van onze Europese klanten importeren gewone diepgevroren groenten uit China, maar sommige van hen importeren ook biologische diepgevroren groenten. Klanten in Engeland, Nederland en Duitsland kunnen zich de relatief hoge prijzen tijdens de pandemie veroorloven, maar andere klanten niet. We zien aan de ordervolumes die we ontvangen dat we vooral aan trouwe klanten leveren en heel weinig aan nieuwe klanten," aldus Chen.

Voor meer informatie:
Erin Chen - Manager
Juxian Taiyuan Foodstuffs Co., Ltd.
+86 18210938299
[email protected]
www.jxtyfood.com 

Publicatiedatum: