Vogelgriep vastgesteld bij vleeskuikens in Tzum

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) heeft wederom een besmetting van vogelgriep bevestigd. In Tzum (provincie Friesland) is bij vleeskuikens van een pluimveebedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden alle circa 122.500 dieren van dit bedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

WBVR onderzoekt de genetische samenstelling van het virus en de verwantschap met andere virussen die sinds oktober 2021 in Nederland zijn gevonden.

Vervoersverbod Tzum
In een straal van 3 kilometer rond het bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf wordt onderzocht op vogelgriep. Er liggen 14 andere pluimveebedrijven in een straal van 10 kilometer rondom het besmette bedrijf. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Tzum. Het vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte. Daarnaast geldt ook een jachtverbod in dit gebied.

Ophokplicht blijft van kracht
Naar aanleiding van de eerste besmetting in Zeewolde stelt minister Schouten per 26 oktober 2021 voor heel Nederland een ophokplicht in voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden.

Dierentuinen, kinderboerderijen en hobbyhouders zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen om zoveel mogelijk te voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Ook geldt er een landelijk bezoekverbod voor vogelverblijfplaatsen waar risicovogels worden gehouden.

Nieuwe risicobeoordeling volgt
Minister Schouten van LNV heeft de deskundigengroep dierziekten - waar WBVR deel van uitmaakt - gevraagd om een nieuwe risicobeoordeling. De deskundigen beoordeelden het risico op insleep van hoog pathogene vogelgriep op pluimveebedrijven begin november als hoog. Het nieuwe risicobeoordelingsrapport volgt binnenkort.

Bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.