Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Van twee naar acht miljoen kilo biologisch hardfruit per jaar dankzij nieuwe sorteer- en verpakkingslijn

Tholen - Sinds oktober 2021 worden de biologische appelen en peren bij Boomgaard Ter Linde in Oostkapelle gesorteerd en verpakt in een gloednieuwe sorteer- en verpakkingslijn. In de eveneens nieuwe loods worden niet alleen de producten van de Zeeuwse boomgaard verwerkt, de nieuwbouw doet dienst als gezamenlijk pakhuis en bewaarloods voor telers van coöperatie Nautilus Organic. Voor het eerst worden de biologische en biodynamische appelen en peren in consumentenverpakking verpakt.

De paktafels bieden plaats aan twaalf tot veertien sorteerders.

De bestaande sorteerlijn werd verhuisd naar de nieuwe loods. “We sorteerden al voor andere telers,” vertelt teler Tim Moerman. “Dat werd steeds meer en onze oude ruimte werd te krap. Daarin konden we twee miljoen kilo op jaarbasis verwerken, hier, met de dubbele sorteerlijn is dat acht miljoen.”

De automatische kistenlediger.

De lijn is geschikt voor zowel appelen als peren.

Burg Machinefabriek verzorgde de inrichting, van kistenlediger tot tassenvuller. René Koster vertelt dat de lijn dankzij een paar elementen specifiek geschikt is voor biologische producten. “Zo is de waterzuivering puur mechanisch. Na de voorfiltratie gaat het water via een zandfilter en een actief koolfilter langs een UV-filter om de laatste bacteriën en schimmels te verwijderen.”

Een hogedrukreinigunit verwijdert beestjes en bladafval. Daarnaast is de droger uitgerust met een borstelband, links in beeld. Deze wordt gebruikt om appelen schoon te poetsen van watervlekken of aanslag.

Verder is de sorteermachine helemaal dicht, zodat er niets bij kan.

De machine is receptgestuurd, telt en weegt en bevat een printer die zaken als de maat en de klasse van het fruit op de tassen zet. 

Consumentenverpakking
Helemaal nieuw zijn de consumentenverpakkingen voor de appelen en peren. Gingen de producten eerder naar een pakhuis, nu worden ze op locatie verpakt. “We wilden liever niet met plastic werken,” vertelt Tim. “We kunnen nu drie verpakkingen aanbieden: papieren schaaltjes met banderol, flowpack en tassen. Voor die laatste twee gebruiken we composteerbaar plastic.” 

Nieuw zijn de consumentenverpakkingen. Zoals een papieren schaaltje...

... met banderol.

Hier worden de tassen, gemaakt van composteerbaar plastic, gevuld. De inhoud varieert van 0,5 tot 3 kilogram.

Dit artikel verscheen eerder in editie 10, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Boomgaard ter Linde
Tim Moerman
tim@boomgaardterlinde.nl
www.boomgaardterlinde.nl

Burg Machinefabriek
René Koster
rkoster@burgmachinery.com
www.burgmachinefabriek.nl