Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
IJsbrand Snoeij, 't Paradijs: "Ongelooflijk dat 's avonds alles weg was"

Preventieve ruiming na kopje koffie met de dierenarts

Tholen - Na de vogelgriepbesmetting bij DijkstraBio in Zeewolde werden afgelopen woensdag ook de kippen en kuikens van zorgboerderij 't Paradijs in Barneveld geruimd. Het begon allemaal met een ogenschijnlijk onschuldig bakje koffie met de dierenarts. Deze dierenarts bleek op dezelfde dag bij beide boerderijen op bezoek te zijn geweest. Daarom besloot de NVWA woensdagmiddag tot een preventieve ruiming van de leghennen en kuikens van zorgboerderij 't Paradijs over te gaan. Hiermee komt voorlopig ook een einde aan het dubbeldoelras-experiment dat op de boerderij in Barneveld gaande was.

Er is direct begonnen met schoonmaken na de ruiming (de stal wordt twee keer ontsmet).

"We gaan verder"
Deborah Bijmolen woont sinds een paar maanden met haar man Jurian op de boerderij. Zij heeft alles van dichtbij meegemaakt en vertelt dat de 9.000 kippen en 400 kuikens uiteindelijk bewust pas na sluitingstijd geruimd zijn. "We wilden voorkomen dat onze deelnemers er iets van mee zouden krijgen. De volgende ochtend hebben we bij het koffiemoment verteld wat er gebeurd is. De deelnemers schrokken er heel erg van en er volgden veel vragen, bijvoorbeeld hoe we nu verder gaan. We willen dit achter ons laten. We gaan verder, maar de stal blijft nu iets langer leeg dan normaal."

"We hadden gewoon niks meer te zeggen"
IJsbrand Snoeij, de vader van Deborah, reageert ook namens zijn dochter en schoonzoon: "Het roept toch allerlei vragen op, zo is de dierenarts bij ons niet eens in de stal geweest. Het ging om contact tussen bedrijf en bedrijf en gezien de enorme hoeveelheid pluimveebedrijven in en rondom Barneveld durfde de NVWA geen enkel risico te lopen en daarom ook onze kippen te ruimen. We hadden gewoon niks meer te zeggen, dat maakt het heel erg moeilijk. Ongelooflijk dat 's avonds alles weg was."

Steunbetuigingen en telefoontje van Carola Schouten
Hij geeft aan dat de gevolgen van de ruiming nog lang voelbaar zullen zijn. "We zitten maandenlang met de brokken. Wel hebben we al de nodige hulp aangeboden gekregen, we hebben bijvoorbeeld eieren nodig voor onze directe verkoop. En we zijn geraakt door de enorme hoeveelheid steunbetuigingen. Minister Carola Schouten belde me donderdagochtend op om me persoonlijk een hart onder de riem te steken."

(Voorlopig) einde dubbeldoelras-experiment
De 400 kuikens die geruimd zijn maakten onderdeel uit van een experiment met dubbeldoelrassen, wat de hele situatie voor IJsbrand nog pijnlijker maakt. "Sinds 7 weken liepen er 400 Sasso-kuikens rond in het kader van een dubbeldoelras-experiment. Hiermee hadden we een wereldprimeur voor dit ras. Iedereen op het bedrijf was enorm betrokken bij dit project, we hielden de kuikens allemaal nauwlettend in de gaten. Dat maakt het extra pijnlijk op dit moment."

Toekomst
IJsbrand verwacht dat de discussie over het vaccineren van kippen ter bescherming tegen vogelgriep weer op zal laaien. "Er zijn immers enorme belangen mee gemoeid. Inmiddels zijn onze kippen het grootste deel van het jaar binnen. Dat zet je wel aan het denken. Je bent immers niet bio-pluimveehouder geworden om je kippen binnen te houden."

Voor meer informatie:
Boerderij 't Paradijs
Bielderweg 1
3772 VM Barneveld
0342 401253
[email protected] 
www.boerderijparadijs.nl