Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BioErf17 kiest voor condensdroogsysteem

Biologisch akkerbouwbedrijf BioErf17 maakte de keuze voor een condensdroogsysteem voor het bewaren van hun biologische uien. 

Biologische uien willen ze na de oogst bij het inschuren snel drogen om bewaarziektes te voorkomen. Snel drogen kan met een hoge cel temperatuur van bijvoorbeeld 20 of 30 graden en reduceert de aantasting van schimmelziektes op de uien. Bij traditionele systemen gebeurt dit verwarmen met bijvoorbeeld op propaangas gestookte kachels. Indien de buitenomstandigheden (temperatuur + RV) drogend zijn ten opzichte van de uien (temperatuur + RV), zal het systeem zijn luiken openen om met de droge buitenlucht het product te drogen. In deze cel is een warmtepomp geïnstalleerd waarmee ze zowel kunnen koelen als verwarmen. Het verwarmingsblok is boven de ventilatoren geïnstalleerd en het koelblok is bovenop de droogwand geïnstalleerd. Als de buitenomstandigheden te vochtig zijn zal het systeem intern de lucht gaan koelen, (waarbij het vocht condenseert) en verwarmen, om zo vocht af te voeren en het product te drogen. Dit proces heet condensdrogen. Na het drogen worden de uien langzaam ingekoeld naar 0 graden. Als de uien op deze bewaartemperatuur zijn en toch nog wat vocht afgeven, zal het systeem automatisch weer gaan condensdrogen om de relatieve vochtigheid in de cel op peil te houden.

Bron: Tolsma-Grisnich

Publicatiedatum: