Het gaat goed met Carbon Farming. Bionext-projectleiders Niels Heining en Jan de Koeijer waren in Noorwegen om te leren van de Noorse ervaringen met koolstofboeren en in december organiseert Bionext een internationaal kennisevent in Brussel. En het allerbeste nieuws: de LNV verlengt de financiƫle steun tot augustus 2022.
LNV blijft ontwikkeling ondersteunen
Vanuit het klimaatakkoord heeft Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de taak om 0,5 Megaton CO2 op te slaan in Nederlandse landbouwbodems. Het Carbon Farming project kijkt niet alleen naar de positieve lange termijn effecten voor bijvoorbeeld de bodemgezondheid, maar ook naar korte termijngerichte economische voordelen van koolstofopslag door te werken aan een verdienmodel voor de boeren. Bionext zet zich al langer in voor Carbon Farming via een internationaal project, dat al gedeeltelijk gefinancierd werd door LNV en nu dus gefinancierd blijft tot augustus 2022.
Leren van de Noren
Binnen het internationale project reisden projectleiders Niels en Jan af naar Noorwegen. Hier kwamen projectpartners vanuit heel Europa samen om te kijken naar de lokale omstandigheden rondom Carbon Farming. Hoe is het gesteld met het bewustzijn rondom dit thema in Noorwegen? Hoe veranderen de klimatologische condities het bewustzijn van de boeren daar? En wat kunnen we daarvan leren ten aanzien van onze eigen lokale omstandigheden? Door samen te werken met internationale partijen kan Carbon Farming in Europa op de kaart gezet worden.
Meer EU-landen aan de slag met Carbon Farming
Met als doel om meer EU-landen aan de slag te krijgen met Carbon Farming, organiseert Bionext samen met ZLTO en andere partners op 8 en 9 december een hybride kennisevent in Brussel. Tijdens het evenement wordt onder andere gesproken over bedrijfsmodellen voor koolstofvastlegging. Nederlandse boeren zijn aanwezig om hun ervaring met Carbon Farming te delen en Michaƫl Wilde, directeur van Bionext, is dagvoorzitter.
Inschrijven voor het kennisevent kan hier.
Bron: Bionext