Zuid-Tirol hard op weg om bioareaal in 2025 te verdubbelen

De Südtiroler Bauernbund en haar partners van het 'bio-concept 2025' komen steeds dichter bij het doel om het biologisch landbouwareaal tot 2025 te verdubbelen. Op de jaarlijkse bijeenkomst van de werkgroep ter realisering van het bio-concept werd de balans opgemaakt.

Het biologisch landbouwareaal neemt sinds jaren toe. Onlangs heeft de werkgroep een tussenbalans opgemaakt voor het 'bio-concept 2025'.

In de afgelopen jaren is het biologisch landbouwareaal en daarmee de biologische teelt - ook dankzij het 'bio-concept 2025' – continu toegenomen. Slechts in de coronajaren 2020 en 2021 is er geen relevante toename meer geweest.
Een reden daarvoor zijn ook de kosten- en tijdsintensieve bio-certificeringen. In het bijzonder voor kleine biologische telers, en die zijn in Zuid-Tirol in de meerderheid, zijn de kosten en inspanningen zeer groot.

Een duidelijk toename van het bio-areaal is er altijd dan wanneer coöperaties, zoals onlangs wijnbouwcoöperaties, een eigen biolijn produceren. "Dan stappen namelijk nog meer telers over op biologische teelt", zei Sara Gottardi, deskundige van het 'Landesamt für biologische Produktion'. 

Opleiding en bijscholing van centrale betekenis
Om de biologische teelt verder uit te breiden zet de werkgroep ter realisering van het 'bio-concept 2025' in op scholing. Deze werkgroep bestaat uit de Südtiroler Bauernbund, bio- en telersverenigingen, de Beratungsring für Obst- und Weinbau, de Beratungsring für Berglandwirtschaft (BRING), het Ressort Landwirtschaft, de vrije universiteit Bozen, het testcentrum Laimburg, Messe Bozen en de hogescholen voor landbouw. "Scholen en opleidingsinstellingen zoals de scholingsinstelling van de Südtiroler Bauernbund moeten de kennis over de biologische landbouw overbrengen door middel van opleidingszwaartepunten, seminars en leergangen, maar ook tijdens verschillende evenementen", verklaarde Ulrich Höllrigl, vicedirecteur van de Südtiroler Bauernbund. 

Ook Messe Bozen (het beursgebouw van Bozen) houdt zich met duurzaamheid en in het bijzonder de biologische landbouw bezig. Met de beurs Biolife biedt ze ieder jaar een platform en een trefpunt voor marktspelers en consumenten.

Afzet garanderen
De biologische teelt zal vooral verder groeien wanneer de afzet gegarandeerd is. Dit was in het afgelopen jaar moeilijk vanwege corona. "De situatie op de markten heeft in 2020 tot zorgen geleid. In 2021 heeft de situatie zich op de melkmarkt en de wijnmarkt duidelijk verbeterd. In de fruitsector is er een prijsdruk vast te stellen", aldus de vertegenwoordiger van de verkooporganisaties. In de afgelopen twee jaar werden bijzondere inspanningen gedaan om attent te maken op biologische producten en de afzet te bevorderen.

Voor meer informatie:
Südtiroler Bauernbund
K.-M. Gamper Str. 5
Postfach 421
I-39100 Bozen
+39 0471 999333
www.sbb.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven