Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Britse retailers zetten in op biologische aardappelen

De UK Robust Potato Pledge 2021 werd gelanceerd om telers te helpen de transitie te maken van aardappelrassen die gevoelig zijn voor aardappelziekte, een ziekte die in korte tijd hele oogsten kan verwoesten, naar meer ziektebestendige rassen. 

De ondertekenaars van het initiatief hebben afgesproken om  voorrang te geven aan de afzet van biologische, ziektebestendige aardappelrassen boven de meer bekende rassen, waarmee zij de biologische aardappelsector de komende vijf jaar zullen helpen de omschakeling naar 100% robuuste aardappelrassen te maken. 

Waitrose, Riverford, Abel and Cole, Agrico, Sarpo, Skea Organics, RBOrganic en Produce World hebben de belofte ondertekend die op 13 oktober tijdens de Organic Grower's Organic Matters conferentie werd gepresenteerd. 

Tuinbouwadviseur Hugh Blogg, die werkzaam is voor de Soil Association en telers helpt bij de implementatie van duurzame teeltpraktijken, had er het volgende over te zeggen: "Het is geweldig dat zoveel retailers dit initiatief ondertekenen, waarvan we hopen dat het zal helpen om de toeleveringsketens in de biologische aardappelsector te verenigen. Aardappelziekte is een serieus probleem voor alle aardappeltelers maar is met name voor biologische telers ernstig omdat zij geen chemische middelen ter bestrijding toe kunnen passen. Innovatieve veredelingsprogramma's zijn er bijzonder goed in geslaagd om nieuwe rassen te ontwikkelen die resistent zijn tegen aardappelziekte en nog steeds over alle kenmerken beschikken waar consumenten om vragen. De steun van grote retailers om deze rassen in hun assortiment op te nemen is dan ook een mooie volgende stap op weg naar de totstandkoming van een weerbare en duurzamere aardappelsector. Wij hopen dat deze belofte bio-telers het vertrouwen zal geven om minder bekende rassen te telen en het gemakkelijker zal maken om aardappelen te telen zonder toepassing van chemicaliĆ«n."  

De Potato Pledge wordt onderbouwd door onderzoek van Organic-PLUS, een EU-project dat gericht is op het verminderen van het gebruik van omstreden productiemiddelen in zowel de conventionele als biologische landbouwsector. Organisaties, zoals de Organic Grower's Alliance, het English Organic Forum, Organic Research Centre en de Biodynamic Association hebben alle hun steun aan het initiatief toegezegd. 

Phil Sumption van de Organic Growers Alliance: "Ik ben blij met de Potato Pledge, waarmee het VK in de voetsporen treedt van het zeer succesvolle aardappelconvenant in Nederland. Hier is het aandeel van ziektebestendige, robuuste rassen enorm toegenomen. De potentiƫle voordelen voor telers zijn hogere opbrengsten en minder sproeien en de voordelen voor het milieu zijn enorm. Er bestaan genoeg ziektebestendige rassen die over goede culinaire eigenschappen beschikken."

Voor meer informatie: 
Sophie Nixon
Soil Association
+44 1173145022
[email protected]
www.soilassociation.org 

Publicatiedatum: