Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Leefbaar Loon voor mango, avocado en passiefruit in de supermarkt

Eosta levert al drie Living Wage producten aan de winkelschappen: mango’s uit Burkina Faso, avocado’s uit Kenia, en sinds kort passievruchten uit Peru. De belangstelling voor het nieuwe concept van Leefbaar Loon in de markt groeit snel: begin 2020 toonden alleen zeer duurzame winkels in Oostenrijk en Duitsland interesse, maar inmiddels zijn er supermarkten zoals Dennree en ICA aan boord, en vinden gesprekken plaats met de grootste inkooporganisaties van Nederland en Duitsland. Ook is de eerste externe audit al gedaan.

Living Wage Avocado's in het winkelschap

Een Leefbaar Loon is een inkomen dat genoeg is om een gezin een fatsoenlijke levensstandaard en een ontsnapping uit de armoede te kunnen bieden. In de meeste landen ligt het wettelijk minimumloon een stuk lager dan Leefbaar Loon. Sociale keurmerken controleren op minimumloon, maar niet op Leefbaar Loon. Rond bananen, koffie en kleding is onderzoek gedaan, maar groente en fruit met een Leefbaar Loon garantie lag tot voor kort nergens in de supermarkt.

Inkomenskloof dichten
Eosta bracht begin 2020 als eerste marktpartij in Europa vers fruit met een Living Wage boodschap naar de winkels, door biologische mango’s uit Burkina Faso met een meerprijs van 10 cent per kilo aan te bieden. De ingezamelde premies worden ingezet om de inkomenskloof voor de medewerkers van de Afrikaanse exporteur te dichten. In het voorjaar van 2021 zijn er Living Wage avocado’s uit Kenia bijgekomen, en nu kan Eosta ook passiefruit uit Peru aanbieden dat Living Wage Verified is.

Succes met avocado’s
Gert-Jan Lieffering, Kwaliteitsmanager bij Eosta, leidt het project. Lieffering: “In 2021 is het echt een succes geworden, we hebben een heel avocadoseizoen gedraaid met een inclusieve premieprijs. Dat geld wordt in oktober overgemaakt. Het idee voor de Keniaanse avocado’s is dat we de premie van het voorgaande jaar telkens gebruiken om het inkomensgat voor volgend jaar te dichten. Per product en teler kan de aanpak verschillen, want het moet aansluiten op de lokale omstandigheden en de grootte van ons aandeel in de oogst.”

Passiefruit in Peru
De nieuwste loot aan de Living Wage-stam is biologisch passiefruit uit Peru (code 355 op www.natureandmore.com). Lieffering vertelt: “In 2020 hebben de onderzoekers Anker & Anker een Leefbaar Loon benchmark berekend voor Peru, waardoor we nu kunnen meten in hoeverre een teler daaraan voldoet. We hebben eerst een online assessment van de arbeidsvoorwaarden gedaan met deze teler, en daarna ben ik langs geweest in Peru om te praten met werknemers en salarisstroken te bekijken."

Living Wage Verified
De uitkomst was verrassend positief: “De situatie blijkt dat de 131 medewerkers van deze teler allemaal al Leefbaar Loon verdienen. Dat is uniek en heeft te maken met de politieke situatie in Peru. Als je dit niet meet, weet je het gewoon niet. Je kunt deze passievruchten nu aanbieden in de winkel met de boodschap dat ze Living Wage Verified zijn. Voor al die andere fruit en groente in het schap is het niet bekend en vaak ook niet het geval.”

Eerste externe audit
Eosta zet ook stappen met het professionaliseren van de controle. Lieffering: "Eind september is de eerste audit gedaan op onze Living Wage avocado’s in Kenia. Die is uitgevoerd door ETSA, Ethical Trade Services Africa. Zij hebben nagerekend of de inkomenskloof die wij hebben vastgesteld voor de medewerkers van onze leverancier, realistisch is. Dat blijkt zo te zijn. Als dat duidelijk is, kun je de voortgang monitoren."

Verkrijgbaarheid
De Living Wage mango’s van Eosta zijn te verkrijgen van eind maart tot half juni, de avocado’s van eind maart tot eind september, en de Peruaanse passievruchten jaarrond. Ondertussen staat alweer een nieuw product op het wensenlijstje van Gert-Jan Lieffering: avocado’s uit Tanzania. 

Voor meer informatie: www.livingwage.eu 

Publicatiedatum: