Fermentatie kan smaak van plantaardige eiwitten verbeteren

Een nieuw onderzoeksproject, deels gefinancierd door het Topsector Agri & Food initiatief van de Nederlandse overheid, heeft als doel nieuwe fermentatieprocessen te ontwikkelen om de kwaliteit en smaak van plantaardige eiwitten te verbeteren.

De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat er een (gedeeltelijke) overgang van dierlijke naar plantaardige eiwitten gaande is in de voedingsmarkt. Als gevolg daarvan wordt verwacht dat de verkoop van plantaardige zuivelalternatieven tussen 2020 en 2025 aanzienlijk zal groeien, waarbij de consumptie van veganistische kaas- en melkalternatieven in die periode elk jaar met 13% en bijna 17% zal toenemen.

Plantaardige-eiwitingrediënten bevatten echter vaak ongewenste verbindingen die onaangename smaken in eindproducten kunnen veroorzaken. Het driejarige project "Biozuivering van plantaardige eiwitten" is gericht op de ontwikkeling van op fermentatie gebaseerde biozuiveringsprocessen om die ongewenste verbindingen uit plantaardige eiwitingrediënten te verwijderen.

"Fermentatie is een eeuwenoude, bekende en veilige techniek in de voedselproductie, die wordt gebruikt in alles van alcoholische dranken en brood tot zuurkool en yoghurt. Maar het is veel breder toepasbaar dan dat. Met dit project willen we voortbouwen op bestaande ervaring met het gebruik van fermentatie om ongewenste componenten te verwijderen en dat meer algemeen toepassen bij de productie van nieuwe en verbeterde plantaardige voedingsproducten," zegt Vesela Tzeneva, Senior Project Manager bij NIZO.

"Steeds meer consumenten zijn geïnteresseerd in het diversifiëren van hun voedingspatroon met plantaardige voedingsproducten. Maar ze willen ook producten van hoge kwaliteit, bij voorkeur met minder chemische additieven. Dit biozuiveringsproject zal de weg vrijmaken voor dergelijke producten, waardoor consumenten veel meer keuze krijgen in het voedsel dat ze kopen," zegt Ralf Zink, hoofd R&D van DMK.

Bron: NIZO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven